Ads Top

Helft Nederlanders houdt zich niet actief bezig met pensioen

De helft van de Nederlanders (48%) wil niet actiever worden op het gebied van hun pensioen. Zij vinden het complex, niet urgent of niet nodig. Ongeveer één op de vijf Nederlanders zet zelf geld opzij voor de oude dag. Gemiddeld sparen zij 2400 euro per jaar, specifiek voor hun pensioen. Dit blijkt uit de ING Financieel fit Barometer van het derde kwartaal van dit jaar.

De stand van de ING Financieel fit Barometer is in het derde kwartaal van 2015 uitgekomen op 93 punten. Hiermee zijn Nederlandse huishoudens net zo positief over hun eigen portemonnee als in het vorige kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden is er sprake van een stijging met twee punten. Ten opzichte van twee jaar terug ligt de barometerstand zelfs ruim tien punten hoger.

Sinds begin 2013 is de barometerstand dus behoorlijk opgelopen. Dit hangt samen met de koopkracht van het doorsnee huishouden. Die neemt de afgelopen twee jaar weer toe. Dit geeft meer lucht aan de huishoudportemonnee. Zo is het aandeel huishoudens dat geld zegt over te houden gestegen van 40% in 2013 tot 45% nu. Tegelijkertijd heeft nog altijd een behoorlijke groep Nederlanders het moeilijk. Bijna één op de vijf huishoudens (18%) geeft aan moeilijk rond te kunnen komen.

Onder jongeren nam het sentiment over de huishoudportemonnee het afgelopen jaar flink toe. Ouderen zijn juist iets somberder dan een jaar terug. Jongeren profiteren meer van de  aantrekkende arbeidsmarkt en stijgende lonen dan ouderen. Bovendien hebben ouderen last van het feit dat veel pensioenfondsen, mede door de lage rentestand, hun pensioenuitkeringen vaak al jarenlang niet volledig mee kunnen laten stijgen met de loon- en prijsontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.