Ads Top

1,4 miljoen overstappers zorgverzekering verwacht in 2016

Een klein 1,4 miljoen Nederlanders zijn van plan om in 2016 over te stappen van zorgverzekering. Dat zijn er 200.000 meer dan vorig jaar. Ruim veertien procent van de verzekerden twijfelt nog op dit moment nog over een overstap. Het overgrote deel (77,3 procent) zal eind van dit jaar niet wisselen van zorgverzekeraar. Dat blijkt uit een peiling van ZorgWijzer.nl onder 1143 respondenten.

Zorgverzekeraar DSW is de eerste die haar zorgpremie bekend heeft gemaakt in 2016. Bij de verzekeraar uit Schiedam stijgt de premie met 3,75 euro per maand. Eerder werd door de overheid een gemiddelde premiestijging van 7 euro per maand berekend voor 2016, ofwel 84 euro op jaarbasis.

De verwachting is dat de premiebetaler dit jaar vooral afhankelijk is van de financiële reserves die de zorgverzekeraar in kas heeft om de premie binnen de perken te houden. Daarin zit tussen verzekeraars onderling namelijk veel verschil.

Half november 2015 maken de zorgverzekeraars hun premie voor 2016 uiterlijk bekend.

Besparing
In 2015 zijn ruim 1,2 miljoen Nederlanders overgestapt van zorgverzekering. Deze groep bespaarde gemiddeld 56 euro per persoon, wat neerkomt op een totale besparing van 69 miljoen euro. Opvallend genoeg is het aantal Nederlanders dat van zorgverzekeraar wisselt de afgelopen jaren ruim onder de tien procent gebleven. In de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt 2015 van de Nationale Zorgautoriteit (NZa) zijn verschillende redenen terug te vinden, waarom mensen wel of niet overstappen:

Wel overstappen

23 procent kiest voor nieuwe zorgverzekering met een lagere totale premie
14 procent verwacht dat zijn/haar zorggebruik anders wordt
14 procent wil deelnemen aan een collectieve zorgverzekering bij een andere verzekeraar


Niet overstappen

46 procent is tevreden over de dekking van de totale polis
30 procent is al heel lang bij huidige zorgverzekeraar
20 procent is tevreden over de service van huidige zorgverzekeraar


Het overstappen naar een andere zorgverzekering zal dit jaar eenvoudiger worden. De nieuwe zorgverzekeraar neemt namelijk de machtiging over van de oude verzekeraar. Dat geldt ook voor persoonsgebonden budgetten (pgb’s) voor verpleging en verzorging. Bovendien gaan zorgverzekeraars op hun websites duidelijker uitleggen welke polissen ze aanbieden en waarin ze van elkaar verschillen. Daarbij kan de bezoeker tevens in één oogopslag te zien bij welke zorgverleners hij/zij terecht kan. Al met al zouden deze maatregelen het overstapproces toegankelijker moeten maken voor een bredere doelgroep.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.