Ads Top

'Slechts veertig procent op hoogte van strengere hypotheeknormen'

Vanaf 1 juli 2015 zijn in Nederland de hypotheeknormen verder aangescherpt. Deze aanscherping kan beperkingen opleveren voor mensen die binnenkort een hypotheek willen afsluiten of oversluiten. Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect blijkt dat slechts 40% van de Nederlanders op de hoogte is van deze aanscherping.

Vanaf juni zijn de hypotheeknormen op twee manieren aangepast. Omdat de maximale hypotheek gedeeltelijk afhankelijk is van de verhouding tussen de maandlast en het inkomen, is de maximale hypotheek hoger wanneer er een lage hypotheekrente is. Omdat de hypotheekrente nu erg laag is, is het risico voor overkreditering groter. Om die reden wordt vanaf juli gerekend met extra financieringslastpercentages. Hierdoor zal de maximale hypotheek lager worden. Daarnaast is ook de bovengrens van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gedaald. Met een hypotheek met NHG beperkt men de financiële risico’s van een koopwoning. Op deze manier weet men zeker dat men een verantwoorde en betaalbare hypotheek heeft.

Wanneer wordt gevraagd naar een eerste reactie van de Nederlanders op deze wijziging dan zien we dat Nederlanders veelal noemen dat het voor jongeren alleen maar moeilijker wordt om nog een huis te kopen. De meeste reacties die worden gegeven hebben echter betrekking op het feit dat men hier niet mee te maken heeft. Zij hebben hier geen mening over. De meeste Nederlanders (60%) staan dan ook neutraal tegenover de wijziging. Slechts 17% van de Nederlanders heeft een positieve gedachte over de wijziging en 24% van de Nederlanders heeft een negatieve gedachte.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.