Ads Top

Senior gebruikt contant geld voor kleine uitgaven

Senioren pinnen massaal aan de kassa. Toch zegt acht van de tien er moeite mee te hebben wanneer contant geld als betaalmiddel verdwijnt. De voornaamste reden: klein geld op zak geeft een vertrouwd gevoel. Dit blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO onder 700 Nederlandse senioren.

Bijna alle deelnemers aan het onderzoek hebben er geen probleem mee wanneer ze in een winkel alleen maar met een pinpas kunnen betalen. Toch grijpt men graag snel naar een muntje uit de beurs. Betalen op de markt, het geven van fooien of geld aan de (klein)kinderen: geen contanten op zak zal problemen gaan opleveren. 'Ik heb altijd wat kleingeld op zak voor een toiletbezoek, want daar moet meestal wel voor betaald worden', zegt een van de respondenten. Het bedrag aan contant geld dat in de portemonnee van de senior zit ligt gemiddeld op ongeveer 50 euro. Het gemiddelde bedrag dat contant wordt betaald is 30 euro.


Boodschappen worden door 29 procent van de senioren contant betaald, 69 procent gebruikt de pinpas aan de kassa. Pinnen mag dan wel bijna volledig ingeburgerd zijn, met de veiligheid rond betalingen is het volgens de ondervraagden slecht gesteld. Maar liefst 43 procent vindt dat de veiligheid van pinbetalingen verbeterd moet worden. Bijvoorbeeld door een betere afscherming bij betaal- en pinautomaten.

Volgens de Unie KBO is er veel werk aan de winkel om de veiligheid van pinbetalingen te verbeteren. De ouderenorganisatie roept winkeliers dan ook op meer aandacht te besteden aan de afscherming van betaalpunten in hun winkels. Het uitvoeren van een transactie met de pinpas zelf blijft voor de respondenten wel de meest veilige methode, gevolgd door 22 procent van de senioren die betalen met contant geld de meest veilige betaalmethode vinden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.