Ads Top

Gemiddelde zorgpremie stijgt nauwelijks in 2016

Consumenten betalen in 2016 gemiddeld 102,25 euro aan premie per maand voor een basisverzekering met een standaard eigen risico. Dit verwacht de financiĆ«le vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek naar de premieontwikkeling van de afgelopen jaren. In 2015 betaalden consumenten gemiddeld 101,50 euro. “De gemiddelde basispremie blijft dus vrijwel gelijk, stelt Amanda Bulthuis van Geld.nl, “maar we verwachten wel dat verschillen tussen de verschillende zorgverzekeraars groter zullen worden.”

Zorgverzekeraar DSW maakte dinsdag wederom als eerste de premie voor het nieuwe jaar bekend. In 2016 kost een basisverzekering met het standaard eigen risico van 385 euro bij DSW 98,75 euro per maand.

“Als we kijken naar de gemiddelde premie voor basisverzekeringen, dan is deze gemiddeld ruim 3,5 procent hoger dan de premie van DSW”, Bulthuis uit. “Als deze lijn zich in 2016 doorzet, kom je uit op een gemiddelde basispremie van 102,25 euro per maand.” Dit is 0,75 euro per jaar meer dan in 2015.

Dit lijkt een te verwaarlozen stijging, maar je moet je er niet op verkijken, waarschuwt Bulthuis. “Veel hangt dit jaar ook weer af van in hoeverre een verzekeraar kan en wil interen op de reserves.”

De zorgkosten zelf zullen in 2016 verder stijgen. Er zijn verschillende behandelingen en medicijnen toegevoegd aan de basisverzekering. Daarnaast zijn de kosten voor wijkverpleging in 2015 voor zorgverzekeraars hoger uitgepakt dan verwacht. In principe zal dus elke verzekeraar de premie moeten laten stijgen. Maar door in te teren op reserves, kan een verzekeraar de premiestijging beperken.

Lang niet elke verzekeraar heeft evenveel reserves. Hierdoor kan niet elke verzekeraar het zich veroorloven om hierop in te teren. Bulthuis verwacht dat de premies voor de basisverzekering in 2016 hierdoor nog verder uiteen zullen lopen dan in 2015. “Als dit gebeurt, is er des te meer reden om in de laatste maanden van het jaar je zorgverzekering onder de loep te nemen. De kans is groot dat je bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent. Of misschien kun je voor dezelfde premie een basis + aanvullende verzekering vinden die beter aansluit op je zorgwensen.”

Halverwege november moeten alle zorgverzekeraars hun premies en voorwaarden voor 2016 bekend hebben gemaakt. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.