Ads Top

Kwart Nederlanders vreest te weinig pensioen

Een kwart van de Nederlanders denkt dat ze niet genoeg geld te besteden hebben als ze met pensioen zijn. 43 procent daarentegen heeft  er in meer of mindere mate vertrouwen in genoeg financiële middelen te hebben om ook na hun pensioen het gewenste leven te leiden. Mannen hebben meer vertrouwen in een goed financieel pensioen dan vrouwen. Dit blijkt uit GfK onderzoek uitgevoerd onder 23.000 mensen in 19 landen, waaronder ook Nederland.

Kijkend naar de verschillende leeftijdsgroepen, maken de mensen in de leeftijd tussen de 50 en 59 jaar, zich het meeste zorgen. 31 procent van hen is het oneens met de stelling dat ze genoeg geld hebben na hun pensioen. Voor hen is het pensioen nabij, zij hebben relatief goed beeld bij hun verwachte inkomsten, en maken zich zorgen.

Onder de jongeren (15-29 jaar) denkt ruim 20 procent niet genoeg geld te hebben na hun pensioen. Gezien de recente pensioenontwikkelingen zit er voor hen waarschijnlijk minder in het vat, maar ze maken zich toch minder zorgen. Dat zegt meer over het pensioenbewustzijn bij deze groep.

Dit onderzoek maakt op een grootschalige manier een vergelijking tussen de verschillende landen. Hierdoor zijn onverwachte verschillen te zien. Ondanks het geroemde Nederlandse pensioensysteem, is Nederland een middenmoter als het gaat om het percentage mensen dat vertrouwen heeft in voldoende middelen na pensionering. Opvallend genoeg zijn de Verenigde Staten, waarin de meeste mensen door middel van beleggen in hun eigen pensioen moeten voorzien, hier met 22 procent koploper.  Daar staat tegenover dat een derde van mening is dat ze na hun pensioen onvoldoende geld hebben. De spreiding van vertrouwen is veel groter dan in Nederland, wat wel past bij het meer individuele systeem in de VS.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.