Ads Top

Doorzoekingen en aanhoudingen in internationaal onderzoek witwassen via bitcoins

In een lopend witwasonderzoek met bitcoins in de eenheid Midden-Nederland heeft de politie gisteren op diverse locaties in en rond Rotterdam doorzoekingen verricht. In totaal zijn zes personen aangehouden waarvan twee in het buitenland. Het onderzoek, onder andere naar de financiële transacties, zal nog geruime tijd in beslag nemen. Naar verwachting zal een aantal verdachten op  vrijdag 2 oktober worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Midden-Nederland.
 
Aanleiding tot het onderzoek waren signalen dat er een omvangrijke handel in bitcoins plaatsvond waarbij de verdachten contant geld leverden voor bitcoins en tegen een hoog commissietarief volledige anonimiteit garandeerden. Op deze manier werd de mogelijkheid geboden om uit criminele bron afkomstig geld wit te wassen, wat een ondermijnende invloed heeft op het gewone betalingsverkeer en gebeurt op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld. Het is al langer bekend dat bitcoins ook worden gebruikt als betaalmiddel in het criminele circuit. Zo wordt het digitale ruilmiddel gebruikt voor de aankoop van verboden goederen, zoals drugs, wapens en identiteitsbewijzen, op ondergrondse verkoopsites. Uit het onderzoek onder leiding van het Arrondissementsparket Midden-Nederland ontstond een verdenking jegens drie Nederlanders . Het vermoeden is dat zij miljoenen euro’s op deze manier hebben witgewassen. De betreffende rekeningen zijn gisteren zo veel als mogelijk bevroren.

De doorzoekingen vonden gisteren onder andere plaats in woningen in Rotterdam. Er werden computers, drugs, wapens en administratie in beslag genomen. Ook werden daar drie personen aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Capelle a/d IJssel, een 23-jarige man uit Rotterdam en een 20-jarige man uit de regio Rotterdam. Gistermiddag is nog een vierde verdachte aangehouden in zijn woning in Capelle a/d IJssel. Een van de twee verdachten die in het buitenland werden aangehouden is een 24-jarige man die op korte termijn zal worden overgeleverd vanuit Malta. De ander is aangehouden in Letland, waar hij gehoord wordt door de politie aldaar. Het onderzoek naar de financiële transacties en geldstromen zal worden voortgezet en zal nog geruime tijd in beslag nemen. Het Functioneel Parket levert hierbij een bijdrage met kennis en expertise.

Bitcoins is een elektronisch ruilmiddel dat via een online netwerk wordt verhandeld. Omdat er geen centrale administratie is, kan de overheid de waarde van bitcoins niet beïnvloeden. Het idee dat de eigendom en handel in bitcoins anoniem is, is echter een misvatting. Transacties met bitcoins en informatie over de betrokken accounts zijn te traceren. Wanneer bitcoins worden gebruikt voor criminele activiteiten, zoals in dit onderzoek naar witwassen, is dit op te sporen en aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.