Ads Top

Advies: Geen Nederlandse Hypotheek Instelling

Een Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI) is op dit moment niet levensvatbaar. De Europese randvoorwaarden voor mogelijke staatssteun en het doorgeven van financiƫle voordelen aan de consument, worden door betrokken partijen als te knellend ervaren. Die conclusie trekt kwartiermaker Jan van Rutte. Hij onderzocht op verzoek van het kabinet de mogelijkheden van een NHI. Op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst neemt het kabinet dit advies over.

Het kabinet heeft op verzoek van diverse marktpartijen laten onderzoeken of de NHI een mogelijke bijdrage zou kunnen leveren aan een stabielere financiering van de Nederlandse hypotheekmarkt, die stand houdt in tijden van (een toekomstige) crisis op de internationale kapitaalmarkt. De NHI zou toetreding tot de Nederlandse hypotheekmarkt aantrekkelijker kunnen maken en kan daarmee mogelijk zorgen voor meer concurrentie, met lagere hypotheekrente voor de consument als gevolg.

De laatste jaren is de hypotheekrente echter sterk gedaald en is het financieringsgat voor banken afgenomen door alternatieve financieringsmogelijkheden. Vanwege standaardisatie van nieuwe hypotheken is de hypotheekmarkt transparanter geworden, waardoor meer hypotheekaanbieders actief zijn geworden op de Nederlandse markt. Deze positieve ontwikkelingen maken dat de noodzaak tot het oprichten van een NHI minder urgent is geworden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.