Ads Top

ACM pakt te hoge rente pandhuis aan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft ‘t Pandjeshuis Vos in Eindhoven een last onder dwangsom opgelegd. Het pandhuis hanteerde zowel een veel te hoge rente als een te korte beleentermijn. Dit is de termijn waarop de lening moet worden terugbetaald. ACM dwingt het pandhuis hiermee om de rente en de beleentermijn aan te passen aan de geldende regels voor pandhuizen. Doen ze dit niet, dan moet het pandhuis dwangsommen betalen. Anita Vegter, bestuurslid ACM: “Om de vaak kwetsbare klanten van pandhuizen te beschermen tegen hoge rentes en onredelijke voorwaarden controleert ACM pandhuizen, zowel grote als kleine, en treedt op als het nodig is.”

ACM heeft onlangs vastgesteld dat ‘t Pandjeshuis Vos inmiddels aan de regels voldoet. De komende periode zal ACM pandhuizen actief blijven controleren.

‘t Pandjeshuis Vos bracht zijn klanten 15 tot 20% rente per maand in rekening voor een pandbelening. Het pandhuis vroeg daarnaast 5 euro administratiekosten, terwijl het pandhuis deze kosten moet opnemen in de rente. Tevens moesten klanten hun onderpand binnen één maand weer komen ophalen of verlengen, terwijl minimaal twee maanden de wettelijke regel is.

De rente die het pandhuis maximaal mag vragen, is per 1 juli 2015 verlaagd van 9% naar 4,5% per maand. Daarnaast geldt sinds 1 juli 2014 een minimale beleentermijn van twee maanden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.