Ads Top

Europees bankentoezicht kijkt met belangstelling naar DNB-toezicht op gedrag en cultuur

Internationale toezichthouders, waaronder de Europese bankentoezichthouders bij de ECB in Frankfurt, kijken met grote belangstelling naar het toezicht op gedrag en cultuur in de bestuurskamers van financiële instellingen zoals dat in de afgelopen jaren is ontwikkeld bij De Nederlandsche Bank (DNB).

‘Het beoordelen van de governance bij de banken waar wij toezicht op houden heeft een hoge prioriteit’, aldus Julie Dickson, lid van de Supervisory Board bij de ECB, één van de sprekers vanochtend op een tweedaagse internationale DNB-conferentie in Amsterdam: ‘We zullen nauw samenwerken met onze Nederlandse collega’s om te leren van hun benadering en om te bepalen of en hoe we dit kunnen toepassen bij grotere aantallen onder toezicht staande banken’.

Bij de conferentie zijn ruim honderd prudentieel toezichthouders uit de hele wereld bijeen om de nieuwe ontwikkelingen in het toezicht op financiële instellingen te bespreken. ‘De kosten van een bancaire of een financiële crisis zijn zo hoog dat we er alles aan moeten doen om schadelijk gedrag te voorkomen’, aldus Dickson over het belang van dit soort toezicht voor het gemeenschappelijk Europese toezicht op de grootste 123 banken in het eurogebied.

Bij toezichthouder DNB, die in 2011 hiermee in het Nederlandse toezicht de eerste stappen zette, is gebleken dat de aandacht voor het gedrag en de cultuur in financiële instellingen een waardevolle aanvulling vormt op de meer traditionele vormen van toezicht. Uit onderzoek is gebleken dat veel toezichtproblemen en incidenten een gemeenschappelijke gedragsoorzaak kennen. Door deze tijdig aan de orde te stellen en maatregelen te nemen, kan voorkomen worden dat de financiële instelling in gevaar komt.

‘Ik ben me er van bewust dat deze vorm van toezicht relatief nieuw is en misschien bij veel financieel toezichthouders nog geen ingang heeft gevonden’, aldus DNB-directeur Toezicht Jan Sijbrand bij de overhandiging aan mevrouw Dickson van het eerste exemplaar van het boek ’Supervision of Behaviour and Culture’: ‘Maar dit is noodzakelijk om de integriteit en stabiliteit van de financiële sector te beschermen, en daarom is het goed te horen dat dit ook bovenaan de agenda bij de ECB staat’.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.