Ads Top

Schikking met IJsland, dossier Icesave afgerond

Met een schikking van ruim €48 miljoen ronden Nederland en IJsland het dossier Icesave na zeven jaar definitief af. Daarnaast krijgt Nederland nog ongeveer €12 miljoen die op een rekening in IJsland waren geblokkeerd. Vorig jaar was de totale hoofdsom van de voorgeschoten bedragen (€1428 miljoen) al terug.

Nederland claimde in een rechtszaak nog rente en kosten bij het deposito garantiestelsel (DGS) van IJsland. Dat betrof kosten van de overheid voor het voorschieten van Nederlandse spaarders tot het bedrag waarvoor het IJslandse DSG aansprakelijk was (€20.000). Daardoor hoefden die spaarders niet op hun tegoed te wachten tot het faillissement van Icesave was afgewikkeld. Intussen is €61 miljoen bijgeschreven bij De Nederlandsche Bank (DNB), waarop nog juridische en proceskosten in mindering worden gebracht die vanaf 2011 zijn gemaakt.

Door de schikking tussen beide partijen laat Nederland de claim op het IJslandse DGS vallen. Die claim hoeft nu niet meer te worden getoetst door de rechter. Niet alleen is het daardoor nu zeker dat Nederland een significant bedrag ontvangt, ook is een jaren durende rechtszaak nu voorkomen en kan het dossier Icesave definitief worden afgerond.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.