Ads Top

VEH blij met steun minister voor rentemiddeling hypotheken

Minister Dijsselbloem gaat banken en andere geldverstrekkers schriftelijk vragen om hun klanten rentemiddeling aan te bieden. Hiermee steunt hij het pleidooi van Vereniging Eigen Huis.

Op 25 april jl. stuurde de vereniging een brief aan banken, verzekeraars en andere geldverstrekkers waarin met klem werd opgeroepen om rentemiddeling aan te bieden aan klanten die bij hen een hypotheek hebben afgesloten.

Met rentemiddeling kunnen veel huiseigenaren hun hypotheeklasten langjarig verlagen. Vereniging Eigen Huis dringt er bij alle geldverstrekkers op aan om rentemiddeling snel en pro-actief aan bieden. Huiseigenaren moeten duidelijkheid krijgen of dit middel voor hen lagere hypotheeklasten oplevert. Daarom moet de bank de uitgangspunten voor de berekeningen inzichtelijk maken.

In april van dit jaar bleek uit onderzoek van de vereniging dat rentemiddeling bij veel grote banken, waaronder Rabobank en ABN AMRO en bij verzekeraars als Aegon en Nationale Nederlanden niet mogelijk is. Slechts bij een zestal geldverstrekkers, waaronder ING en SNS Bank, kunnen klanten hier wel gebruik van maken. Veel huiseigenaren worden dus momenteel uitgesloten van de mogelijkheden om hun maandlasten te verlagen.

In antwoorden op Kamervragen bevestigde minister Dijsselbloem gisteravond de bevindingen en argumentatie van Vereniging Eigen Huis. De minister zegde ook toe om duidelijkheid te geven over enkele fiscale vragen, onder meer over de aftrekbaarheid van kosten die banken berekenen in de 'boeterenteopslag'. Hoewel het gaat om fiscale onduidelijkheden met geringe financiële consequenties voor huiseigenaren, is het belangrijk dat hier helderheid over komt. Veel banken gebruiken deze onduidelijkheid als argument om rentemiddeling niet aan te bieden.

Bij rentemiddeling wordt de boeterente uitgesmeerd over de nieuwe rentevast periode die de klant met zijn bank afspreekt. De boeterente wordt dan verrekend in een renteopslag van het nieuwe rentecontract. Dat is een goed alternatief voor veel mensen die een hoge boeterente van vaak vele duizenden euro's niet kunnen betalen, maar die wél de maandlasten van hun hypotheek willen verlagen.

Rentemiddeling is niet in alle gevallen aantrekkelijk: naarmate de resterende rentevaste periode langer is, worden de voordelen voor de huiseigenaar geringer of verdwijnen helemaal. Bij een spaarhypotheek weegt het rentevoordeel vaak niet op tegen de onvermijdelijk hogere premie-inleg. Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren die hun maandlasten willen verlagen daarom altijd om hun bank of hypotheekadviseur een berekening te laten te maken van de nieuwe netto maandlasten. Alleen dan kan een verstandige beslissing worden genomen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.