Ads Top

Ruim een miljoen senioren bankiert nog niet online

Ruim een miljoen Nederlandse senioren bankiert nog niet online. Van alle 65-plussers gebruikt 44 procent geen internet voor het doen van de bankzaken, zo blijkt uit cijfers van ABN AMRO in samenwerking met seniorenorganisatie Unie KBO. Daarom worden er voor KBO-leden gratis workshops georganiseerd.

De verdere digitalisering van de samenleving treft in het bijzonder ouderen en maakt hen kwetsbaar, ook waar het gaat om het doen van bankzaken.

Volgens de Unie KBO en ABN AMRO is het belangrijk dat het aantal ouderen dat gebruik maakt van internetbankieren snel toeneemt. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: “Wanneer alle contact met de banken volledig digitaal wordt, zou ruim de helft van de 1,2 miljoen internetloze senioren gewoon geen betalingen meer kunnen verrichten. En nog eens een kwart zegt dat ze dat wel zouden kunnen, maar alleen wanneer anderen hen daarbij zouden helpen. Dat vind ik erg zorgelijk. Want als je als oudere je geldzaken door iemand anders moet laten doen, is er altijd de kans en de angst dat die ander misbruik maakt van de situatie. Financieel misbruik van ouderen komt regelmatig voor. Daarom willen wij eraan bijdragen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig hun geldzaken kunnen doen.”

ABN AMRO en Unie KBO gaan zich inzetten voor het vergroten van de digitale zelfredzaamheid van senioren. Kitty Maul, marketeer bij ABN AMRO: “Het gebruik van de papieren acceptgiro’s en overschrijvingskaarten verdwijnt wellicht op de langere termijn. De digitale ontwikkelingen gaan snel. Wij realiseren ons dat er een groep ouderen is die meer ondersteuning nodig heeft. Vandaar dat we onze workshops samen met Unie KBO geven aan senioren. Als mensen zien hoe het werkt, stappen ze makkelijker over de drempel heen.”

ABN AMRO en Unie KBO gaan verspreid over het land gratis workshops internetbankieren voor senioren geven. Tijdens de workshops oefenen de deelnemers inloggen, het doen van overboekingen en het bekijken van bij- en afschrijvingen. Senioren kunnen zich voor de workshops aanmelden bij de plaatselijke KBO-afdelingen.

ABN AMRO is de eerste bank die samen met Unie KBO senioren gaat helpen om zelfstandig, via internet, hun bankzaken te kunnen regelen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.