Ads Top

Meer valse eurobiljetten onderschept in Nederland

Het aantal valse biljetten in Nederland is in het eerste halfjaar van 2015 toegenomen. De afgelopen zes maanden zijn 37.000 valse eurobiljetten onderschept, tegen 25.000 valse eurobiljetten die in de tweede helft van vorig jaar uit de roulatie werden gehaald. Het risico op het ontvangen van een vals biljet blijft laag.

Anders dan de situatie in Nederland daalt het aantal valse eurobiljetten wereldwijd. In totaal werden in het afgelopen halfjaar 454.000 vervalsingen geregistreerd, tegen 507.000 in de tweede helft van 2014. Vergeleken met de 17 miljard echte eurobiljetten die wereldwijd in omloop zijn, blijft het aantal aangetroffen valse eurobiljetten gering. De coupures die zowel in Nederland als in de andere Europese landen het meest vervalst worden, zijn de €20 en €50.

De eurobiljetten zijn door de echtheidskenmerken goed beschermd tegen vervalsing. Het is belangrijk dat het publiek alert is en kennis heeft van deze echtheidskenmerken. Om te helpen heeft De Nederlandsche Bank de 'Echt of vals app' uitgebracht. Deze app voor smartphones maakt het mogelijk zelf eurobiljetten digitaal te controleren op echtheid. De app is beschikbaar voor de Apple iPhone 5 en nieuwere versies. Aan de Android-versie wordt gewerkt. Meer informatie hierover kunt u vinden via deze link .

De strijd tegen valse eurobiljetten gaat door. Op 25 november 2015 komt het nieuwe biljet van €20. Na de €5 en €10 is dit het derde biljet van de Europa-serie dat het Eurosysteem invoert met vernieuwde en verbeterde echtheidskenmerken. In de nieuwe €20 is een innovatief ‘portretraampje’ opgenomen dat zichtbaar wordt als het biljet tegen het licht wordt gehouden. Meer informatie over dit nieuwe biljet.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.