Ads Top

Rechter dwingt Euronext concurrentie tussen beurzen te accepteren

De Rechtbank in Den Haag gaat niet mee in de poging van Euronext om concurrentie tussen beurzen een halt toe te roepen. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank in een bodemprocedure die door Euronext was aangespannen tegen concurrent TOM.

De rechtbank stelt dat TOM AEX opties mag blijven verhandelen en ticker symbolen mag blijven gebruiken van aandelenopties die vergelijkbaar zijn met de ticker symbolen van Euronext.
Vervolgens stelt de rechtbank dat TOM haar eigen beleid moet voeren met betrekking tot het invoeren van nieuwe produkten; vooruitlopend hierop heeft TOM op 13 Juni 2014 reeds haar eigen beleid geintroduceerd, inclusief het creeren van looptijden en strikes. De rechter heeft TOM niet verboden de term Best Execution te blijven gebruiken in reclame-uitingen, maar geoordeeld dat daar geen garantie aan mag worden gekoppeld door het gebruik van 'altijd de beste prijs'.

TOM zegt verheugd te zijn over de uitspraak van de rechter met betrekking tot openbare handel in AEX opties. 'Hieruit blijkt dat de AEX opties verhandelbaar zijn op alle beurzen en daarmee is concurrentie tussen optiebeurzen een feit,' aldus Willem Meijer, CEO van TOM.

TOM is opgericht in 2009 en heeft sindsdien een felle strijd gevoerd voor meer concurrentie en lagere tarieven in de optiehandel;. Niet alleen heeft TOM een marktaandeel van 40-45% weten te verwerven in de Nederlandse optiehandel, ook heeft de concurrentie ertoe geleid dat Euronext zijn tarieven voor particuliere beleggers heeft verlaagd tot 31 eurocent.

Euronext had de rechtbank gevraagd TOM te verbieden vergelijkbare ticker symbolen te gebruiken als Euronext. Op dit punt is TOM in het gelijk gesteld. De ticker symbolen van TOM kennen dezelfde structuur als die van Euronext met daarachter een T. Dit, om het voor professionele en particuliere beleggers makkelijk te maken het aanbod op de verschillende beurzen te vergelijken. 'Dat vergelijking van fondsen mogelijk blijft, betekent dat transparantie van de optiemarkt gegarandeerd is,' zegt Willem Meijer, CEO van TOM.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.