Ads Top

Pechthold: Konningshuis moet belasting betalen

D66-leider en woordvoerder Koningshuis Alexander Pechtold noemt de besluiten van het kabinet over het koningshuis vandaag een “gemiste kans om het koningshuis minder kwetsbaar en meer bij deze tijd te brengen”.

Het kabinet maakte vrijdag bekend dat de koning ook in de toekomst geen belasting hoeft te betalen. Daarnaast blijkt de verbouwing van paleis Huis ten Bosch bijna dubbel zo duur als gepland. Pechtold: “Dit is nu de zoveelste keer dat Rutte niet durft door te pakken en ook nog eens onhandig communiceert. Het koningschap is voor velen een symbool in onze samenleving, hij moet zorgen dat dat niet onnodig kwetsbaar wordt.”

Premier Rutte beaamde dat het eigenlijk niet meer van deze tijd is dat de koning allerlei belastingvrijstellingen heeft. Toch durft hij daar niets aan te veranderen. Pechtold: “Deze evaluatie van de begroting van de koning was de kans om iets te doen aan alle belastingvoordelen van het koningshuis. Waarom laat Rutte die kans lopen?” D66 wil de principiële stap zetten dat de koning inkomstenbelasting gaat betalen. Ook zou onderzocht moeten worden in hoeverre de vrijstelling van bijvoorbeeld erf- en schenkbelasting aangepast kan worden.

In de Tweede Kamer beloofde Rutte vorig jaar dat de verbouwing van Huis ten Bosch niet duurder zou uitvallen dan de geplande 35 miljoen euro. Hij zei er toen bij dat hij dat al “een hoog bedrag” vond. Nu trekt het kabinet er bijna twee keer zoveel geld voor uit, 59 miljoen euro. Rutte betreurt zijn te stellige uitlatingen daarover. Pechtold: “Al te hoge kosten en slechte communicatie daarover maken de koning onnodig kwetsbaar. De premier zou het koningschap toekomstbestendig moeten maken, dat wil zeggen ingetogen waar het moet, koninklijk waar het kan.”

Pechtold is verheugd dat het kabinet het voorstel van D66 omarmt om de Oranjezaal van Huis ten Bosch tijdelijk open te stellen voor publiek, door de partij bij het debat over de begroting van de Koning afgelopen najaar geopperd. “Ik denk dat veel mensen deze prachtige, monumentale ruimte graag een keer willen zien. Hartstikke goed besluit van het kabinet om die mogelijkheid nu te bieden.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.