Ads Top

Ondernemer wint rechtszaak van ING over terugbetaling renteopslag

De heer Sewpersad was het oneens met de verhogingen van de renteopslag door ING Bank op zijn lening en heeft hierover een rechtszaak aangespannen. In het vonnis van 17 juni stelt Rechtbank Amsterdam de ondernemer in het gelijk en veroordeelt ING Bank tot het terugbetalen van bijna 60.000 euro. Volgens financieel expert Dr. Victor Macrae kan deze uitspraak vergaande gevolgen hebben voor de positie van klanten van banken die in een vergelijkbare situatie zitten en kan het leiden tot nieuwe claims en schadevergoedingen door banken.

Sewpersad is tandarts met een eigen praktijk. Hij heeft zijn vermogen belegd in vastgoed. Het vastgoed is gefinancierd met leningen bij ING Bank. Hij sluit op 1 juli 2008 een nieuwe financieringsovereenkomst voor een kleine Euro3 miljoen. Om zich te beschermen tegen een rentestijging, en op aanraden van ING Bank, sluit de heer Sewpersad tegelijkertijd een renteswap af. Macrae: "Uit de communicatie met zijn bank meent de tandarts hiermee de rente te hebben vastgelegd over de hele looptijd van de swap. ING Bank denkt daar echter anders over en verdrievoudigt de renteopslag. De heer Sewpersad accepteert dat niet en durft als één van de weinige ondernemers rechtstreeks de stap naar de rechter te zetten. Dat de rechtbank de ondernemer in het gelijk stelt en ING Bank dwingt tot schadevergoeding is een unieke uitspraak die een belangrijke precedentwerking kan hebben."

Macrae: "Deze rechtszaak heeft vergaande gevolgen voor de relatie omdat de heer Sewpersad niet zomaar van bank kan veranderen. Dat komt omdat er een grote negatieve waarde zit in de renteswap als gevolg van de gedaalde marktrente. De renteswap is gekoppeld aan de onderliggende lening. Dat betekent dat als de heer Sewpersad de lening bij een andere bank wil onderbrengen, hij de negatieve waarde van het derivaat direct met ING Bank moet afrekenen. De rechtbank erkent dat de heer Sewpersad vast zit aan ING Bank en weinig alternatieven heeft. Hierdoor strekken de gevolgen veel verder dan de rechtszaak zelf."

"Deze uitspraak moet in het licht worden gezien van het probleemdossier rentederivaten waarin ondernemingen banken aansprakelijk stellen voor de geleden schade van mis-selling van rentederivaten", aldus Macrae. Zo heeft de stichting Renteswapschadeclaim namens 500 anonieme MKB-ondernemingen een massaschadeclaim ingediend tegen Rabobank. De AFM is ontevreden over het proces hoe banken de klantdossiers beoordelen: het gaat volgens de AFM te langzaam aangezien vooraf afgesproken deadlines niet gehaald worden. Ook heeft de AFM een bank een tik op de vingers gegeven omdat zij de kwaliteit van de beoordeling onvoldoende achtte. Het werk moet overgedaan worden. Daarnaast is het klachteninstituut KiFID betrokken en worden er rechtstreeks rechtszaken aangespannen door ondernemers tegen hun bank zoals in dit voorbeeld. Macrae: "Een snelle oplossing van dit probleemdossier lijkt nog ver weg."

Victor Macrae is eigenaar van Macrae Finance, een onafhankelijk financieel adviesbureau met klanten als Alliander, Deutsche Bank en Rabobank. Hij is gepromoveerd op financieel risicomanagement en heeft een MBA van Nyenrode. Hij heeft voor grote banken gewerkt zoals ING Barings en was treasurer van Wolters Kluwer. Macrae is auteur van het boek Mastering interest rate risk strategy dat door Financial Times Publishing wordt uitgegeven.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.