Ads Top

'Nederlandse belegger heeft rotsvast vertrouwen in beleggingen'

Nederlanders kijken vol vertrouwen uit naar de beleggingsresultaten die ze het komende jaar verwachten te behalen. Nederlandse beleggers blijken veel optimistischer dan hun collega's in de rest van Europa, en zelfs in vergelijking met andere regio's in de wereld. Om dat goede resultaat te bereiken, vertrouwen Nederlanders in hoge mate op directe beleggingen in aandelen. Bijna twee op de drie verwacht betere resultaten dan het afgelopen jaar. Van enige angst voor een correctie lijkt bij de particuliere belegger nog geen sprake. Dit blijkt uit het Schroders Global Investment Report 2015. Daarin zijn wereldwijd meer dan 20.000 beleggers gevraagd naar hun mening en hun verwachtingen.

De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk. Het onderzoek wordt jaarlijks gehouden en ook vorig jaar kwamen de Nederlanders als ras-optimisten uit het onderzoek. Het optimisme werd afgelopen jaar gestaafd door de bereikte beleggingsresultaten, die voor de meeste overige landen de verwachtingen verre overtroffen. Uit het onderzoek blijkt dat 64% van de Nederlanders meer vertrouwen heeft in de investeringsmogelijkheden voor de komende twaalf maanden. Dat is iets lager dan een jaar tevoren, toen zelfs 67% optimistischer was dan in het voorgaande jaar. Het grote verschil is dat de beleggingsresultaten het afgelopen jaar veel hoger waren, waardoor het resultaat uit het onderzoek dit jaar pregnanter is. Ook opvallend is dat het verschil met de stemming in de rest van Europa alleen maar groter is geworden.

In heel Europa kijkt nog niet de helft van de beleggers met vertrouwen uit naar de komende twaalf maanden. Frankrijk komt met een percentage van 58% optimistische beleggers het dichtst in de buurt van Nederland. Ter vergelijking, in België verwachten slechts vier op de tien beleggers een beter rendement dan het afgelopen jaar.

De risicobereidheid die Nederlanders tonen is aanzienlijk hoger dan in de buurlanden. Een kwart van de Nederlanders zijn van plan om de komende twaalf maanden hun vermogen direct in aandelen te beleggen om toekomstig inkomen te genereren. Alleen de Zweden komen in de buurt. Voor de rest van Europa ligt dit percentage steevast onder 20%. Nederlanders blijken tegelijkertijd ook een hoger percentage (14%) te beleggen in beleggingsfondsen dan de rest van de Europeanen (12%), al hebben ze minder affiniteit met multi-asset fondsen dan in andere landen (6% versus 11%).

De lage rentevergoeding van banken is Nederlandse beleggers een grotere doorn in het oog dan in de rest van de wereld. Bijna de helft van de Nederlanders noemt de lage spaarrente als belangrijke reden om naar alternatieve vormen van beleggingen om te kijken. Ter vergelijking, in de rest van Europa bedraagt dit percentage 34%. Nog geen kwart van de Fransen maakt zich hier ernstige zorgen over.

Zoals bijna alle beleggers wereldwijd heeft ook de Nederlandse belegger een groot vertrouwen in de eigen regio. Meer dan in andere landen is de Nederlandse belegger echter bereid om mogelijkheden elders te verkennen. In het verleden was China populair. Nu is de voorkeur van de Nederlanders in de richting van andere Aziatische landen, onder aanvoering van India, gedraaid. 28% van de Nederlanders denkt dat daar de beste resultaten behaald zullen worden. Dat percentage is hoger dan waar dan ook in Europa. Over Japan en China zijn Nederlanders juist veel minder enthousiast.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.