Ads Top

'G7 bedrijven ontfutselen miljarden aan Afrika door belastingontwijking'

Afrika verliest jaarlijks miljarden dollars doordat multinationale bedrijven, velen met hoofdkantoren in de G7-landen, Afrikaanse landen belastinginkomsten onthouden. Volgens het rapport van de Economische VN Commissie voor Afrika over kapitaalvlucht (www.uneca.org/iff) verliest Afrika elk jaar 40 miljard dollar door kunstmatige prijzen tussen dochterbedrijven (trade mispricing). Met een gemiddelde vennootschapsbelasting van 28% komt dit neer op bijna 11 miljard dollar aan gemiste fiscale inkomsten.

Aan de vooravond van de jaarlijkse G7-top in Duitsland waar ook Afrikaanse regeringsleiders aanwezig zijn, publiceert Oxfam het rapport Money talks; Africa at the G7, waarin gekeken wordt naar gemiste belastingopbrengsten in Afrikaanse landen. Hoog op de agenda van de top staat de vraag hoe de G7 de economische groei en duurzame ontwikkeling van Afrika kan steunen.

Volgens Oxfam Novib is hervorming van het mondiale fiscale systeem, gericht op grote bedrijven, dringend nodig. Afrikaanse overheden dan het geld innen waar zij recht op hebben en daarmee de extreme armoede, ongelijkheid en hun economie aanpakken.

Oxfam Novib roept de G7 daarom op om ambitieuze belastinghervormingen op de agenda van deze top te plaatsen. Verder roept Oxfam Novib de G7-leiders op om in juli aan de internationale Financing for Development Conference in Ethiopië mee te doen. Op de conferentie in Addis Ababa zullen wereldleiders vaststellen hoe de financiering van plannen voor het terugdringen van armoede en ontwikkeling in de komende decennia gefinancierd gaan worden. Een eerlijker mondiaal belastingstelsel is daarvoor cruciaal.

Kunstmatige prijzen tussen dochterbedrijven is slechts één van de manieren die multinationale bedrijven inzetten om minder belasting te betalen. Volgens UNCTAD lopen alle ontwikkelingslanden bij elkaar elk jaar circa 100 miljard dollar mis door belastingtrucs en het gebruik van belastingparadijzen.

Francis Weyzig, financieel deskundige bij Oxfam Novib: 'G7-leiders moeten geen genoegen nemen met het aanpakken van de gaten in de eigen fiscale wetgeving, terwijl multinationale bedrijven hun belastingafdracht in Afrikaanse landen ontwijken. Arme en rijke landen moeten gelijkwaardige partners zijn bij de hervorming van het slecht functionerende mondiale fiscale systeem. Alleen dan kunnen Afrikaanse landen de belastingen innen waar ze recht op hebben.'

'Overigens moet ook Nederland maatregelen nemen: ontwikkelingslanden lopen minstens 460 miljoen euro mis door belastingontwijking van internationale bedrijven via Nederland.'

Volgens een UNCTAD rapport uit maart 2015 lopen Ontwikkelingslanden elk jaar naar schatting 100 miljard mis door belastingontwijking.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.