Ads Top

'BTW-verhoging schadelijk voor consument en detailhandel'

De overweging van het kabinet om het BTW-tarief op veel producten en diensten te verhogen van 6 naar 21 procent heeft grote gevolgen. Een verhoging van het BTW-tarief raakt hoe dan ook de consument en schaadt de detailhandel. Het is te beschouwen als een prijsschok die een sterke reactie bij consumenten tot gevolg kan hebben en zal leiden tot een belangrijke verlaging van de omzet voor de detailhandel. Dat zegt Detailhandel Nederland.

Omgekeerd blijkt ook dat een BTW-verlaging beduidend meer oplevert voor de consumptie en werkgelegenheid dan een aanpassing van de inkomstenbelasting. Een verschuiving van lasten is volgens Detailhandel Nederland dus geen oplossing. Ingrijpende besluiten die de portemonnee raken, zijn onverstandig en leiden tot grote weerstand in de samenleving. In de grensstreek, zoals Limburg en Zeeuws-Vlaanderen kunnen consumenten deze prijsverhoging vermijden door over de grens te winkelen.

"Het zou eerlijker zijn om de kiezer zich hierover geïnformeerd te laten uitspreken bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017", zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.