Ads Top

'Beleggers hervinden vertrouwen in toekomst Nederlands pensioenstelsel'

Het aanvullen van het pensioen is voor Nederlanders niet langer de belangrijkste reden om te beleggen, terwijl vorig jaar juist het zorgen voor later nog de belangrijkste drijfveer was om te beleggen. Daarnaast is het aantal beleggers dat er vanuit gaat dat het huidige pensioen voldoende zal zijn, gestegen van 11% naar 17 procent. Dit is het opmerkelijke resultaat van een wereldwijd onderzoek onder beleggers door vermogensbeheerder Schroders.

Michel Vermeulen, algemeen directeur van Schroders Benelux geeft commentaar op de verschuiving: "De goede beleggingsresultaten en het optimisme in de markt hebben een positieve invloed, niet alleen op de dekkingsgraden van de pensioenfondsen, maar klaarblijkelijk ook op het vertrouwen van de particulier. We kunnen echter niet genoeg benadrukken dat beleggers zich niet laten meetrekken met de waan van de dag en hun beleggingsdoelen niet te snel wijzigen".

Dit blijkt uit het Schroders Global Investment Report 2015 waarvoor wereldwijd meer dan 20.000 beleggers zijn gevraagd naar hun mening en hun verwachtingen.

Vorig jaar liet 70 procent van de Nederlandse beleggers weten te beleggen met het expliciete doel om te zijner tijd het pensioen aan te vullen, of stond op het punt om dat te gaan doen. Dat percentage is dit jaar gedaald tot minder dan de helft van alle Nederlandse beleggers.

Meer dan een kwart van de Nederlanders (27 procent) gaat er nu inderdaad van uit dat het pensioen zoals dat nu bijeen wordt gebracht door een pensioenfonds of pensioen in eigen beheer, voldoende zal zijn om het leven te leiden zoals ze dat wensen. Een deel van deze groep geeft op dit moment simpelweg de voorkeur aan het inkomen uit de beleggingen op een alternatieve manier te besteden. Dat is een sterke stijging ten opzichte van de resultaten van een jaar geleden.

Nederlanders blijken zich volgens de enquête niet genoeg bewust van de risico's die gepaard gaan met beleggingen. Ze beleggen immers een groot deel van hun vermogen in individuele aandelen. Tegelijkertijd is de Nederlander, in tegenstelling tot andere beleggers in de wereld, redelijk sceptisch over het eigen vermogen om betere beleggingsresultaten te behalen dan derden. Daar staat tegenover dat Nederlanders ook sceptisch zijn over het vermogen van anderen om betere resultaten te behalen dan zijzelf. Over het algemeen genomen zijn Nederlanders echter optimistischer dan buitenlanders over de toekomst. Bijna twee derde ziet het komende jaar zonnig tegemoet. Wereldwijd ligt dat percentage op iets meer dan de helft.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.