Ads Top

Vraag naar financieel specialisten groeit 15%

In het eerste kwartaal van 2014 is de vraag naar financieel specialisten gegroeid met 15% ten opzichte van het eerste kwartaal 2013. De groei die in het vierde kwartaal van 2013 voor het eerst weer werd geconstateerd zet nu sterk door. Deze is in alle functies terug te vinden met als uitschieters accountancy en administrateurs, met respectievelijk +40% en +25%. De aantrekkende vraag komt in een stroomversnelling door een opvallende toename in het aantal actief zoekende financieel specialisten. Hun aantal is gegroeid van 9% naar 20%. "Hierdoor wisselen financieel specialisten sneller van functie waardoor er extra vacatures ontstaan" zegt Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht. Opvallend is de achterblijvende vraag in Noord Nederland.
De afgelopen jaren lag het aantal actief zoekende financieel specialisten op een laag niveau van ongeveer 9%. 26% stond niet open voor een nieuwe uitdaging en de overgrote meerderheid (65%) was latent zoekend. Dat wil zeggen dat ze alleen in beweging kwamen als ze actief werden benaderd of als ze toevallig hun droomfunctie tegenkwamen. Nu de arbeidsmarkt weer aantrekt is het aantal actief zoekenden sterk gegroeid van 9% naar 20%. Dit komt vooral doordat de latent zoekenden nu actief op zoek zijn gegaan naar een andere werkgever. Meer wisselingen van baan leiden tot meer dynamiek en in duidelijk meer vacatures.
Hoewel er een groei is in alle vacatures, zijn er uitschieters: accountancy (+40%), administrateurs (+ 25%), auditors (15%) en finance managers (14%). De groei in accountancy functies is, net zoals in het vorige kwartaal, terug te voeren naar toenemende vraag vanuit kleinere accountantskantoren die, naast een kwantitatieve behoefte, ook op zoek zijn naar een kwaliteitsimpuls. De grote accountantskantoren, waaronder de big 4, vragen minder financieel specialisten. Bij finance managers en administrateurs is de groei met name te verklaren door de inhaalslag en snellere job rotatie. De vraag naar auditors is al enkele jaren op een structureel hoog niveau door een toenemende behoefte aan compliance, transparantie en control.
Opvallend is de achterblijvende vraag in Noord Nederland. Het totale aantal vacatures in deze regio is gekrompen met 7%. Met uitzondering van de vraag naar accountants laten bijna alle functies een krimp zien. "Deze regio trekt traditioneel later aan waardoor het herstel pas in de loop van 2014 zichtbaar zal worden" aldus Erik Kolthof.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.