Ads Top

Postbezorgers aangehouden in onderzoek naar fraude met belastinggeld

De FIOD heeft zeven verdachten aangehouden in een onderzoek naar fraude met belastinggeld. De verdachten hebben vermoedelijk gefraudeerd met bankrekeningnummers van particulieren waarop de Belastingdienst teruggaves stort.
Zes verdachten werkten als postbezorger in Den Haag, Wassenaar, Voorhout en Bussum. Uit strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket is gebleken dat de  postbezorgers in 2012 en 2013 waarschijnlijk brieven onderschepten waarin de Belastingdienst het rekeningnummer opvraagt van particulieren die recht hebben op een teruggave van de fiscus. De verdachten gaven vervolgens bankrekeningnummers op waar zij toegang toe hadden. Kort nadat de Belastingdienst een teruggave op deze rekeningnummers had gestort, werd het geldbedrag vaak opgenomen bij een pinautomaat.
Vermoedelijk hebben de zes postbezorgers op deze manier tientallen brieven van de Belastingdienst onderschept en vervalst. De zevende verdachte speelde waarschijnlijk een rol bij het regelen van bankrekeningen en pinpassen. Het nadeel voor de Belastingdienst wordt geschat op 350.000 euro.
Vijf van de verdachten komen uit Den Haag. Het gaat om drie mannen en twee vrouwen tussen 54 en 34 jaar. In Bussum heeft de FIOD een 25-jarige vrouw aangehouden en in Schiedam een vrouw van 35 jaar. Bij doorzoeking van hun woningen is beslag gelegd op enkele duizenden euro's contant geld, een BMW, sieraden en administratie.
Mogelijk haalden ook andere personen geld van de bankrekeningen waarop de verdachten teruggaves lieten storten. Het programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan deze zaak met camerabeelden die zijn gemaakt bij geldautomaten. Opsporing Verzocht wordt vanavond om 21.30 uur uitgezonden op Nederland 1.
Vanaf 1 december 2013 is bovenstaande vorm van fraude niet meer mogelijk. Vanaf die datum mogen burgers nog maar met één bankrekening zaken doen met de Belastingdienst. Deze bankrekening moet ook op naam staan van de degene die recht heeft op de belastingteruggaaf of toeslag. Het opgeven van een bankrekening van iemand anders leidt niet meer tot een uitbetaling door de Belastingdienst.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.