Ads Top

Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar

Het aantal mensen dat is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar is dit jaar voor het eerst licht gedaald. Bijna 1,1 miljoen Nederlanders stapten over. Daarmee komt het definitieve overstappercentage voor 2014 op 6,5. Dat blijkt uit de Zorgthermometer ‘Verzekerden in beweging 2014’ van informatiecentrum Vektis. “Vanwege de flinke premiedalingen voor de basisverzekering hebben mogelijk iets minder mensen reden gezien om over te stappen.” Dit zegt Pieter Hasekamp, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland.
Uit het Vektis-rapport blijkt dat in 2014 bijna 1,1 miljoen mensen (6,5%) zijn gewisseld van zorgverzekeraar. Vorig jaar zijn 1,2 miljoen verzekerden gewisseld (7,2%). Verder blijkt dat ook dit jaar meer verzekerden een vrijwillig eigen risico hebben afgesloten, waarvan een steeds groter deel kiest voor het maximale vrijwillige eigen risico van 500 euro. Het aantal mensen met een aanvullende zorgverzekering daalt licht.
Het brede basispakket, dat door de overheid wordt vastgesteld, is voor iedere Nederlander gelijk. Toch hebben mensen ook in 2014 ruime keuze uit verschillende zorgverzekeringspolissen. Daardoor kunnen ze altijd een polis vinden die aansluit bij hun wensen. Het gaat om naturapolissen waarbij mensen kunnen kiezen uit een vaak ruime selectie van gecontracteerde zorgverleners of restitutiepolissen waarbij verzekerden zelf op zoek kunnen gaan naar een zorgverlener. Daarnaast kunnen mensen kiezen uit verschillende aanvullende zorgverzekeringen.
Dat zorgverzekeraars verschillende soorten polissen aanbieden, heeft te maken met de tendens dat zorgverzekeraars meer onderscheid maken in welke zorg zij voor hun verzekerden inkopen. Dat is mogelijk omdat er steeds meer betrouwbare informatie is over de kwaliteit en doelmatigheid van zorgverleners. Hasekamp vindt dat een goede ontwikkeling. “Het is precies de belangrijke taak die zorgverzekeraars voor hun verzekerden hebben. Zorgverzekeraars moeten hun verzekerden overigens wel goed informeren over de inhoud van de polis en de gecontracteerde zorg. Ook zorgverleners zullen de patiënt zo nodig hierop moeten attenderen. Mensen kunnen overigens ook zelf via de website van de zorgverzekeraar kijken welke zorg voor hun is geselecteerd op basis van kwaliteit en doelmatigheid.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.