Ads Top

NHG-cijfers 1e kwartaal 2014: Nog steeds veel aankopen met NHG

In het eerste kwartaal van 2014 hebben in totaal 23.200 huishoudens de aankoop van hun woning gefinancierd met NHG. Daarmee ligt het aantal nieuwe garanties voor de aankoop van een woning, ondanks de verlagingen van de NHG-kostengrens nog ongeveer op hetzelfde niveau als in de afgelopen jaren.
Dit hangt samen met het aantrekken van de koopwoningmarkt, waardoor binnen de NHG-kostengrens meer verkopen plaatsvinden. Voor de rest van het jaar wordt nog steeds rekening gehouden met een afname van het aantal nieuwe garanties vanwege de verdere verlaging van de NHG-kostengrens per 1 juli 2014 van thans Euro 290.000 naar Euro 265.000.
In totaal hebben 1.272 huishoudens in het eerste kwartaal van 2014, vanwege een noodzakelijke verkoop met verlies, een beroep gedaan op NHG. Dat is weliswaar minder dan in het eerste kwartaal van 2013 (1.313), maar ten opzichte van geheel 2013 is per saldo sprake van een stijgende trend.
Ten opzichte van het gemiddelde kwartaalcijfer in 2013 (1.130) is namelijk sprake van een toename van 13%. Dit is in lijn met de verwachtingen over de ontwikkeling van de verliezen.
Het NHG-garantiefonds is de afgelopen jaren opgebouwd om in economisch ongunstige omstandigheden toenemende verliezen op te kunnen vangen. In het eerste kwartaal van 2014 is het NHG-garantiefonds van thans Euro 772 miljoen voor een bedrag van Euro 6 miljoen aangesproken. Dat is door de nog hoge instroom aan nieuwe garanties minder dan verwacht. Op basis van de actuele inzichten in de ontwikkeling van de economie en in het bijzonder de koopwoningmarkt, worden aanspraken op de achtervang van de overheid niet verwacht.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.