Ads Top

BrightNL introduceert pensioen voor zelfstandigen tegen kostprijs

Nieuwkomer op de pensioenmarkt BrightNL introduceert in de loop van dit jaar pensioenopbouw voor zelfstandigen tegen kostprijs; deelnemers betalen daarnaast alleen een jaarlijkse vaste bijdrage van EUR 210,- BrightNL is bedoeld voor zzp'ers, freelancers, zelfstandig ondernemers, DGA's en werknemers voor wie de werkgever niets heeft geregeld op het gebied van hun pensioen. BrightNL is nieuw op de markt en is de eerste Nederlandse pensioeninstelling voor zelfstandigen. BrightNL wordt eigendom van de deelnemers. Hiertoe start op donderdag 3 april 2014 in het auditorium van restaurant Dauphine in Amsterdam om 17.00 uur een crowdfundingcampagne via Symbid, het grootste Nederlandse aandelen-crowdfundingplatform.
BrightNL biedt pensioenopbouw, zonder gekoppelde verzekeringen. Deelnemers kunnen zelf bepalen hoeveel ze willen inleggen en wanneer ze hun pensioen willen laten ingaan. Ook kiezen ze zelf de instantie die het pensioen mag uitkeren. Iedere deelnemer krijgt een eigen online pensioenrekening die eenvoudig zelf te beheren is. De inleg wordt collectief belegd in het Bright LifeCycle Fonds, een fonds met een neutraal risicoprofiel. In dit fonds wordt hoofdzakelijk passief belegd en naarmate de gekozen pensioendatum nadert wordt het risico afgebouwd.
Bestaande oplossingen zijn duur, complex en vaak zitten er allerlei verzekeringen aan gekoppeld die niet altijd gewenst zijn. En het alternatief banksparen, waar veel zzp'ers voor kiezen, levert weinig rendement op door de lage rentestand. Daarom besloten ze een pensioeninstelling te starten waar deelnemers zelf eenvoudig pensioen op kunnen bouwen tegen een helder en aantrekkelijk tarief, met een hoger verwacht rendement dan banksparen.
BrightNL is de eerste pensioeninstelling in Nederland die een vaste vergoeding (Euro 210,- per jaar) rekent voor haar dienstverlening. Daarnaast worden de beleggingskosten doorberekend tegen kostprijs. Bestaande aanbieders zoals pensioenverzekeraars, verdienen hun geld door een percentage van het pensioenvermogen af te romen. Het unieke verdienmodel van BrightNL is helder en eerlijker omdat elke deelnemer - ongeacht de hoogte van het gespaard vermogen - een zelfde bedrag voor deze dienstverlening betaalt.
Ook uniek is dat BrightNL niet van een bank, verzekeraar of vakbond is, maar van de deelnemers zelf. Iedere deelnemer wordt namelijk tevens aandeelhouder - en dus mede-eigenaar - van de pensioeninstelling. Hierdoor hebben de deelnemers medezeggenschap en delen ze mee in de (eventuele) winst. Dat is ook de reden dat de oprichters gekozen hebben voor crowdfunding om een additionele Euro 300.000 op te halen. Op deze manier willen ze een breed draagvlak creëren onder zelfstandigen, die later wellicht ook pensioen willen opbouwen bij BrightNL.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.