Ads Top

Meerderheid zelfstandigen bouwt geen pensioen op

Meer dan de helft van de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) bouwt geen pensioen op. Dit blijkt uit een gezamenlijke enquête van het  ING Economisch Bureau en ZZP Barometer onder 1.050 zelfstandigen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn hoge kosten en een gebrek aan voldoende financiële middelen. Een derde van de ondervraagde ondernemers verwacht in de toekomst onvoldoende pensioeninkomen te hebben.
Ondanks dat driekwart van de zelfstandigen zijn pensioen belangrijk vindt, bouwt een meerderheid geen pensioen op. Een groot deel van de ondervraagde zelfstandigen maakt zich vooralsnog geen zorgen over zijn pensioen. Slechts een derde verwacht in de toekomst onvoldoende pensioeninkomen te hebben.
De belangrijkste reden dat meer dan de helft van de zelfstandigen zonder personeel geen pensioen opbouwt zijn de hoge kosten die gepaard gaan met het participeren in een pensioenregeling. Daarnaast hebben veel zelfstandigen onvoldoende financiële middelen beschikbaar voor pensioenopbouw. Een derde reden is dat ondernemers al voldoende pensioen hebben opgebouwd. Dit kan in het verleden in loondienst zijn opgebouwd, de pensioenvoorziening in de huidige onderneming is inmiddels voldoende, of de partner heeft een goed pensioen.
Van de zelfstandigen die vrijwillig pensioen opbouwen, doet 42% dit via een lijfrenteregeling. Daarnaast zijn het in privé sparen en/of beleggen, pensioenopbouw via de oudedagsreserve en bank-sparen veel gebruikte pensioenvormen. Het gemiddelde bedrag dat vorig jaar werd gestort voor de pensioenregeling varieert van 500 euro tot meer dan 10.000 euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.