Ads Top

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito: Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek. Het verschil tussen banken loopt bijna op tot 10 procent over het opgenomen bedrag. “Dit kan je bij een saldo van 10.000 euro al bijna duizend euro extra kosten. En dan zijn er ook nog banken waarbij je tussentijds helemaal niet kunt opnemen”, voegt Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.
Spaarders die een deposito afsluiten, zetten hun geld vast voor een met de bank afgesproken periode. Willen ze het geld toch voortijdig opnemen of het deposito beëindigen, dan betalen ze in veel gevallen een boeterente. De verschillen in de boeterentes en de manier waarop ze berekend worden, maken het voor de consument onnodig complex, concludeert Geld.nl op basis van het eigen onderzoek.
Bij Argenta betaalt de spaarder over een tussentijdse opname bijvoorbeeld maximaal 1,5 procent opnamekosten. Bij ABN AMRO, BigBank en Triodos Bank  kan dit oplopen tot 10 procent of meer. Maar ook de manier waarop de banken de boeterentes berekenen, verschilt.
Delta Lloyd, OHRA, Knab en ING kijken naast de resterende looptijd naar het verschil tussen de rente waartegen de spaarder het deposito heeft afgesloten en het percentage dat je nu zou krijgen voor een deposito met een gelijkwaardige (resterende) looptijd. Door deze verschillende methodes, wordt vergelijken voor de spaarder lastig. Hij weet immers niet of de depositorente in de toekomst stijg of daalt en kan de kosten dus niet afzetten tegen die van banken die een vast percentage hanteren.
Bij enkele banken is het zelfs helemaal niet mogelijk om een deposito te beëindigen. Deze banken zijn AT Bank, Garantibank, NIBC Direct en Rabobank. De deposito’s van deze banken zijn alleen kosteloos opneembaar als rekeninghouder overlijdt. Bij Rabobank betaal je ook in dat geval soms nog een boeterente.
Omdat de voorwaarden voor het voortijdig beëindigen van een deposito zo ingewikkeld zijn en sterk uiteenlopen, is het extra belangrijk hier goed naar te kijken voor je een deposito afsluit, adviseert Bulthuis. “Natuurlijk kies je alleen voor een deposito als je zeker weet dat je het geld voor de afgesproken looptijd kunt missen. Maar als je het geld onverwacht toch nodig hebt, is het wel fijn om te weten of dit überhaupt kan en wat het je gaat kosten. Daarnaast is hier natuurlijk een taak weggelegd voor de banken om de voorwaarden transparanter te maken.”
De Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toezicht houdt op de banken, heeft nog geen concrete mening over de uiteenlopende depositovoorwaarden. “We zijn bezig met een onderzoek naar de spaardeposito’s. De voorwaarden voor het voortijdig beëindigen zullen we hier ook in meenemen”, aldus een woordvoerder. De uitkomsten van het onderzoek verwacht de AFM binnen enkele maanden te presenteren.
Geldnl

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.