Ads Top

Hackers plunderen bankrekeningen

Hackers hebben vermoedelijk bankrekeningen geplunderd en honderden frauduleuze overboekingen gedaan door het installeren van kwaadaardige software op de computers van Nederlandse rekeninghouders.
De politie heeft maandag vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden aangehouden, die worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige, digitale fraude en witwaszaak.
Valse emailberichten met een snelkoppeling die zogenoemde banking malware activeert, gaven de hackers toegang tot de computers van onwetende rekeninghouders. Het binnengedrongen TorRAT manipuleert het internetbankieren door informatie aan te vullen, te wijzigen of te verwijderen. De malware voegt nieuwe betalingsopdrachten toe of wijzigt ook wel bestaande betalingsopdrachten zonder dat de rekeninghouder dat kan zien.
Om hun criminele activiteiten af te schermen maakten de verdachten gebruik van TorMail, een gratis dienst die gebruikers in staat stelt anoniem berichten te versturen en te ontvangen.
De frauduleuze overboekingen zijn terecht gekomen op bankrekeningen van moneymules. Zij werden geronseld om hun bankrekeningen beschikbaar te stellen of om nieuwe bankrekeningen te openen en hun inloggegevens af te staan. Om het gestolen geld door te sluizen zijn in binnen- en buitenland ook bedrijven opgericht en zakelijke rekeningen geopend.
Bovendien zetten de verdachten vermoedelijk crimineel verkregen geld om in bitcoins, een vorm van elektronisch geld.  Een van de mannen beheerde zelf een bitcoin exchange service, waar (contant) geld kan worden omgezet in bitcoins. Door het Openbaar Ministerie is beslag gelegd op 56 bitcoins, die inmiddels zijn omgezet in meer dan 7700 euro.
Het politieonderzoek richt zich op de periode van het voorjaar 2012 tot heden en op meer dan 150 frauduleuze transacties. Verschillende banken en bedrijven hebben aangifte gedaan van computercriminaliteit. De omvang van de schade benadert mogelijk ongeveer een miljoen euro.
De verdachten zijn vandaag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.