Ads Top

ABP belegt ruim miljard in tabaksindustrie

De meeste Nederlandse pensioenfondsen, waaronder het pensioenfonds voor overheidspersoneel ABP, hebben aandelen in tabaksbedrijven. Er is naar schatting drie tot vier miljard euro aan Nederlandse pensioengeld belegd in tabak. Dat blijkt uit een rondgang die de website TabakNee heeft gemaakt langs pensioenfondsen.
Het ABP alleen al belegt ruim een miljard euro bij de tabaksindustrie. Slechts enkele fondsen van artsen, specialisten en zorgwerkers hebben het afgelopen jaar, onder druk van hun achterban, aandelen van tabaksbedrijven als Philips Morris en British American Tobacco van de hand gedaan.
Het ABP is niet van plan haar tabaksportefeuille met aandelen en obligaties te verkopen Hiermee lapt het ABP richtlijnen van de WHO (De Wereldgezondheidsorganisatie) aan haar laars. De Nederlandse overheid komt hiermee in conflict met regels voor het omgaan met de tabaksindustrie die door 167 landen met de WHO zijn overeengekomen. Landen zoals Noorwegen en Nieuw-Zeeland hebben in vergelijkbare pensioenfondsen mede om deze reden hun tabaksaandelen afgestoten. Zorgpensioenfonds PFZW, het tweede fonds in Nederland, heeft op aandringen van KWF Kankerbestrijding in juli haar tabaksaandelen wel verkocht. Het fonds van werkers PFZW in de zorg heeft tabaksbedrijven op haar uitsluitingslijstje gezet naast bedrijven die kernwapens, clustermunitie en landmijnen produceren. In Nederland sterven jaarlijks ruim 20.000 mensen als gevolg van het gebruik van tabak. In een product dat de helft van haar gebruikers doodt, moet je niet beleggen is de achterliggende gedachte.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.