Ads Top

Verplichte invoering van één Europees betalingssysteem biedt bedrijven ook kansen

Harmonisering van het Europese betalingsverkeer (SEPA) per 1 februari 2014 kan bedrijven voordelen opleveren, vooral als zij in verschillende Europese landen zaken doen. De invoering vergt weliswaar de nodige inspanningen voor bedrijven maar kan ook duizenden euro’s aan kostenbesparing opleveren. Naast administratieve vereenvoudiging is een belangrijk voordeel van SEPA dat exporteurs kunnen overstappen op grensoverschrijdende incasso’s. Dit kan de betalingstermijn van debiteuren beperken. Bedrijven kunnen daarmee hun betalingsefficiëntie verbeteren en hun credit management op een hoger niveau brengen. Dit blijkt uit een publicatie die het ING Economisch Bureau vandaag uitbrengt.
Met de verplichte invoering van Single Euro Payments Area (SEPA) worden overschrijvingen en incasso’s in Euro’s voor 32 landen op één en dezelfde manier uitgevoerd en verwerkt. Particulieren hebben dit met de invoering van het IBAN-nummer reeds gemerkt, bedrijven moeten hun administratieve processen en ICT-systemen voor invoering op 1 februari volgend jaar hebben aangepast om hun betalingsverkeer ongestoord te kunnen laten verlopen. Dit is een administratieve uitdaging die aandacht vraagt en niet zelden wordt onderschat.
SEPA is echter niet alleen een kostenpost die ongelegen komt, maar kan vooral voor bedrijven die in het buitenland actief zijn ook voordelen opleveren. Zo kunnen bedrijven het Europese betalingsverkeer in euro’s in principe via één rekening gaan aansturen en verbetert het inzicht en overzicht rond de kaspositie. In een tijd waarin efficiëntieverbetering hoog op de agenda staat, is dit een stap vooruit.
Misschien wel het belangrijkste voordeel van SEPA is dat bedrijven kunnen overstappen op grensoverschrijdende incasso’s. Door buitenlandse vorderingen rond de vervaldatum te incas-seren in plaats van te wachten op een overschrijving, wordt het mogelijk om de debiteurentermijn te beperken. Nu kan de vertraging nog oplopen tot meer dan 30 dagen. Als een bedrijf bij-voorbeeld bij afnemers in België, een van Nederlands grootste handelspartners, gaat incasseren en de gemiddelde overschrijding halveert per saldo, dan kan dit bij totaal uitstaande vorderingen van € 1 mln. meer dan € 9.000 voordeel per jaar opleveren en ruim € 185.000 kapitaal vrijspelen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.