Ads Top

Huishoudens sparen door in eerste kwartaal van 2023

In het eerste kwartaal van 2023 bedroegen de vrije besparingen van huishoudens 13,3 miljard euro. Dit is 620 miljoen euro meer dan in het eerste kwartaal van 2022. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De vrije besparingen van huishoudens worden berekend door de consumptie van het bruto beschikbaar inkomen af te trekken. Het bruto beschikbaar inkomen was in het eerste kwartaal 16 miljard euro hoger dan een jaar eerder, voornamelijk door hogere lonen en meer gewerkte uren. In diezelfde periode namen de consumptieve bestedingen (de uitgaven aan goederen en diensten) toe met ruim 15 miljard euro.

De spaarquote was in het eerste kwartaal van 2023 met 14,4 procent opnieuw hoger dan in de periode voor corona. Tussen 2015 en 2019 bedroeg de gemiddelde spaarquote 10,8 procent. Tijdens de lockdowns in de coronaperiode werd er minder geconsumeerd terwijl de inkomens op peil bleven, deels met overheidssteun. In deze jaren was de spaarquote beduidend hoger dan daarvoor en ook in 2023 lag deze boven het niveau van de periode voor 2020. Dit betekent dat huishoudens ondanks de hoge inflatie nog steeds relatief veel blijven sparen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.