Ads Top

Een jaar ECB-rente verhogingen: wat doet het met de rentes?

Een jaar nadat de Europese Centrale Bank sinds lange tijd haar rentes begon te verhogen, zal de vandaag naar verwachting voor de negende keer op rij de rente verhogen. In een jaar tijd ging de beleidsrente van de centrale bank van 0 naar 3,5 procent (stand per 21 juni). Dat heeft ook grote gevolgen gehad voor de spaar-, hypotheek- en leenrentes, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening ging tussen juli 2022 en nu van 0,06 naar 1,76 procent, terwijl de maximale rente op een spaarrekening van 0,35 naar 2,6 procent steeg. Hiermee zijn de spaarrentes nog wel een flink stuk lager dan de ECB-rente, maar het gaat toch om stijgingen van respectievelijk ruim 2.817 en 643 procent.

De hypotheekrentes zijn echter ook flink gestegen. Dat begon al wat eerder, omdat de kapitaalmarktrentes, waar hypotheekverstrekkers hun hypotheekrentes op baseren, niet alleen afhankelijk zijn van de ECB-rente, maar ook van financiële verwachtingen van beleggers die doorgaans sneller reageren op hoge inflatie en economische onzekerheid dan de ECB.

Zo was de variabele hypotheekrente in januari 2022 gemiddeld 1,41 procent. Nu is dat al 4,9 procent. Voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar steeg de gemiddelde rente in die periode van 1,09 naar 4,31 procent. Dat is een stijging van bijna 297 procent. In verhouding zijn de spaarrentes dus veel harder gestegen dan de spaarrentes. Inmiddels zijn de hypotheekrentes echter weer aan het stabiliseren.

De gestegen hypotheekrentes hebben een veel grotere invloed op iemands financiën dan de gestegen spaarrente, stelt Geld.nl. Als je kijkt naar de tarieven voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar, dan betaalde je voor een hypotheek van 350.000 euro in juli 2022 gemiddeld 1.100 euro bruto per maand. Dat is nu ruim 1.700 euro per maand. Dat betekent dus een flinke stijging van je maandlasten als je nu een hypotheek moet afsluiten of je rentevaste periode afloopt.

Ook consumenten die bij een kredietverstrekker een lening willen afsluiten voor bijvoorbeeld een nieuwe auto of keuken zijn het afgelopen anderhalf jaar geconfronteerd met veel hogere rentes. De gemiddelde rentes voor persoonlijke leningen stonden begin januari 2022, afhankelijk van het gekozen leenbedrag, op 4,1 tot 7,1 procent . Op dit moment staande gemiddelde leenrentes op 8,0 tot 10,5 procent. Dat zijn stijgingen van 45 tot 92 procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.