Ads Top

Belastingdienst start met pilot op socialmedia-platform Mastodon

Naast Twitter, Facebook en Instagram, is de Belastingdienst nu ook te volgen op het socialmedia-platform Mastodon. De Belastingdienst start als één van de eerste overheidsorganisaties een pilot op het platform. Uniek aan de pilot (die zes maanden duurt) is dat de dienst actief is op een eigen rijksoverheid-server in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en ICTU.

Naast de actuele ontwikkelingen, zijn er nog een aantal redenen dat de dienst deze zomer met de pilot start. Met het hosten van een eigen online sociaal netwerk voor overheden op de Mastodon-server, wordt de Belastingdienst minder afhankelijk van commerciële big tech platforms. Dit is belangrijk vanwege privacy en veiligheid.

Bovendien blijkt uit onderzoek waar de Belastingdienst aan heeft bijgedragen, dat burgers en ondernemers een grote behoefte hebben aan persoonlijke digitale dienstverlening. Mastodon biedt de mogelijkheid om op een eenvoudige en laagdrempelige manier te communiceren met burgers en ondernemers.

De dienst kiest bewust voor Mastodon, onder andere omdat er geen sprake is van algoritmes en advertenties. Daarnaast heerst een positieve sfeer op het platform en onder gebruikers.

Gedurende de pilot toetst het webcareteam bij gebruikers of aanwezigheid van de Belastingdienst op Mastodon goed wordt ontvangen. En dus eventueel potentie biedt om verder te gaan op het platform. “Of we na een halfjaar verdergaan op Mastodon, bepalen we door het sentiment van onze interacties met gebruikers te meten”, aldus Maarten Bouw.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.