Ads Top

Gezinnen steken zich vaker in schulden: leenbedrag ruim €16.000

Het zijn vooral gezinnen met kinderen die zich in de schulden steken. Zij vormen bijna de helft (46%) van de aanvragen en willen gemiddeld 16.140 euro lenen. Dit blijkt uit tienduizenden leenaanvragen op het vergelijkingsplatform Independer. Gezinnen lenen in verhouding het vaakst voor een caravan, dan voor een verbouwing van een woning én op nummer drie staat het aanschaffen van een auto. Alleenstaanden willen dan in verhouding weer vaker geld lenen voor meubels of een nieuwe motor.    

Independer brengt sinds 1 januari 2021 de leendoelen en de gemiddelde hoogte van de leenaanvragen in kaart. Zo komt er een beeld naar voren wat de gemiddelde Nederlander leent en voor welk doel. Voor het eerste half jaar van 2023, is het gemiddelde leenbedrag nu 15.904 euro. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van 2022 en een stijging van 13 procent ten opzichte van 2021. Het overgrote deel, 39 procent, gebruikt het geld om een auto te financieren. 20 procent sluit een lening af om de verbouwing van een woning te bekostigen. Ruim 18 procent van alle aanvragen wordt gedaan om extra financiële ruimte te creëren. Natuurlijk zijn er wel verschillen in de verschillende doelgroepen zoals gezinnen, stellen (zonder kinderen) en alleenstaanden.

Stel gaat voor luxere producten en alleenstaanden voor meubelen Ook bij stellen (zonder kinderen) wordt er in verhouding het liefst een lening aangevraagd voor een caravan, dat percentage ligt zelfs 27% hoger ten opzichte van gemiddeld Nederland. Voor de tweede meest voorkomende reden, een recreatiewoning, is dat 25%, gevolgd door de keuze voor een boot met 22% hoger dan het gemiddelde.

Bij alleenstaanden wordt ten opzichte van alle aanvragen juist weer vaker geleend voor meubelen, maar liefst 37% meer dan gemiddeld Nederland. Voor het aflossen van een restschuld is dat 31% en voor een motor 16% meer dan gemiddeld. Alleenstaanden lenen wel met gemiddeld 12.879 euro een lager bedrag dan gezinnen. Dat is een dikke 3.000 euro minder dan de 16.140 euro die gezinnen willen lenen. Stellen (zonder kinderen) willen met een bedrag van 16.631 euro net iets meer lenen.

Ook zijn er verschillen te zien in het leengedrag per provincie. In Flevoland wordt bijna twee keer zo vaak een lening aangevraagd dan gemiddeld in Nederland. Vermoedelijk doordat het aandeel gezinnen 26 procent hoger is in vergelijking met andere leenaanvragers in Nederland. Wel wijken de leendoelen in Flevoland af ten opzichte van gemiddeld in Nederland. Hier wordt het geld het vaakst gebruikt voor een auto, dan volgt verbouwing van een woning en daarna het aflossen van een andere lening. Flevolanders mogen dan vaker een leenaanvraag doen, het gemiddelde gewenste bedrag is niet het hoogste van ons land.

Uit de berekeningen van Independer blijkt dat het gemiddelde gewenste leenbedrag in heel ons land 15.258 euro is. Toch zijn er grote regionale verschillen. In Noord-Holland wilde men gemiddeld het hoogste bedrag lenen: 16.869 euro. Ook in Utrecht (16.856 euro) en Flevoland (15.947 euro) werden flinke bedragen aangevraagd.

De drie provincies waar gemiddeld de laagste bedragen werden aangevraagd zijn Drenthe, Limburg en Groningen. In Groningen werd van alle provincies gemiddeld het laagste bedrag aangevraagd: 13.136 euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.