Ads Top

Vakantiegeld nog niet ingezet als extra buffer tegen dalende koopkracht

Hoewel de dalende koopkracht en de hoge inflatie zijn de uitgaven van de meeste Nederlanders in mei niet wezenlijk veranderd ten opzichte van de afgelopen drie jaar. Dat blijkt uit een analyse van Nederlandse creditcarddata door ICS, uitgever van creditcards in Nederland. Vakantiegeld lijkt daarnaast niet als extra buffer te worden ingezet in financieel onzekere tijden en bestedingen worden, ondanks de economische teruggang, niet uitgesteld.
 
Het aantal aankopen in de twee weken dat het vakantiegeld aan de meeste Nederlanders wordt uitbetaald, is vrijwel gelijk aan dezelfde periode in 2019; er is slechts sprake van een bescheiden stijging van één procent. Het aantal uitgaven ten opzichte van april steeg in mei met 8 procent. Deze stijging is  min of meer vergelijkbaar met dezelfde periode in 2021 (+5 procent), 2020 (+7 procent) en 2019 (+4 procent).
 
Veel Nederlanders kiezen er dus niet voor hun vakantiegeld, onder meer vanwege de hoge inflatie, op te potten. Ondanks de onzekere omstandigheden blijkt dat de creditcarduitgaven na het uitbetalen van het vakantiegeld weinig verschillen met de bestedingen in dezelfde periode in voorgaande jaren. Zo lijken Nederlanders er vooralsnog niet voor te kiezen de hand op de knip te houden. Ook is nog steeds sprake van een inhaalvraag en ziet ICS dat veel mensen na twee jaar corona behoefte hebben aan vakantie en ontspanning.

Verder kan niet worden uitgesloten dat consumenten sommige uitgaven nu doen, omdat zij wat extra financiële ruimte hebben. Het is voor veel mensen immers onzeker hoe hun financiële situatie er straks uitziet. Door zulke uitgaven met hun creditcard te doen, zijn deze aankopen in elk geval verzekerd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.