Ads Top

Digitaal islamitisch bankieren stap dichterbij

Voor Nederlandse moslims is de mogelijkheid hun bankzaken op een manier te regelen die past bij hun geloofsovertuiging een stap dichterbij. Volgens de islam mag je geen rente vragen op leningen en niet investeren in zaken die de islam verbiedt.

Grote Nederlandse banken bieden nu nog geen islamitisch bankieren aan. Hierdoor zijn moslims in Nederland aangewezen op buitenlandse banken. Dankzij een prototype van technologiebedrijf Mobiquity kunnen financiële instellingen islamitisch bankieren eenvoudig toevoegen aan hun diensten.

Het aandeel van islamitisch bankieren groeit wereldwijd al jaren en is in Europa ook met een opmars bezig. Naar verwachting groeit islamitisch bankieren wereldwijd tot een omvang van ruim €100 miljard in 2025. Met ongeveer 1 miljoen moslims in Nederland is er een markt voor halal bankieren. Vanwege het maatschappelijk verantwoorde karakter maken ook niet-moslims gebruik van islamitisch bankieren. Zo worden de winsten en risico’s eerlijk verdeeld en wordt er niet in verslavingsgevoelige producten en diensten geïnvesteerd.

Het nieuwe prototype, dat ook op het Nederlandse banksysteem toegepast kan worden, combineert de islamitische waarden met digitale toegankelijkheid. Banken kunnen zo ethisch digitaal bankieren aan hun klanten aanbieden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.