Ads Top

Deel vakantiegeld gaat op aan hogere prijzen

Ruim een kwart van de Nederlanders moet een deel van het vakantiegeld besteden aan hogere prijzen, van onder meer boodschappen en energie. Een ruime meerderheid kiest voor goedkopere producten in de supermarkt en een deel laat biologische producten links liggen. Dat blijkt uit onderzoek van Triodos Bank onder 1.200 Nederlanders uitgevoerd door Factsnapp (PanelWizard).

Volgens Hans Stegeman, econoom en hoofdstrateeg bij Triodos, komen door de hoge inflatie van dit moment veel mensen aan het eind van de maand geld tekort.

De forse toename van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van energie. In maart was energie 157 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder zo blijkt uit cijfers van het CBS. Maar ook alledaagse zaken zoals boodschappen zijn flink duurder geworden. Als gevolg daarvan maakt twee derde van de onderzochte Nederlanders andere keuzes in de supermarkt. Zo kiest 58 procent vaker voor goedkope basisproducten en laat 14 procent de duurzamere, biologische producten gemakkelijker links liggen.

De helft van de Nederlanders zegt vakantiegeld te besteden aan vakantie. Een vijfde besteedt het extraatje aan leuke dingen doen, zoals uiteten of een uitje. Het onderzoek toont aan dat 4 op de 10 Nederlanders het vakantiegeld (deels) op een spaarrekening zet als appeltje voor de dorst. 5 procent belegt het vakantiegeld. Daarmee wint sparen het nog altijd ruim van beleggen, ondanks de lage rente.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.