Ads Top

Gezamenlijke transactiemonitoring wapen in strijd tegen crimineel geld

De Vereniging van Banken is teleurgesteld dat de Raad van State adviseert van gezamenlijke transactiemonitoring af te zien. De Raad van State stelt in haar advies de vraag of gegevensdeling met TMNL op deze schaal noodzakelijk is. Wij hebben begrip voor de zorgen die de Raad heeft over de inbreuk op het recht op privacy. Banken realiseren zich dat het delen van gegevens grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Daarom gelden voor TMNL de allerhoogste privacy- en beveiligingsstandaarden.

Transactiegegevens worden gepseudonimiseerd gedeeld met TMNL. Onderliggende privacygevoelige gegevens zijn daarmee niet inzichtelijk voor TMNL en de gegevens worden niet gedeeld tussen banken onderling – het zijn patronen waar TMNL zich op richt, met als doel de kans vergroten op het blootleggen van mogelijke criminele activiteiten.

Banken zijn op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht om alle transacties te monitoren om te voorkomen dat hun systemen misbruikt worden voor het witwassen van geld. Daarom werken ze individueel continu aan het verbeteren van de monitoring van ongebruikelijke transacties.

Maar net als de meeste Nederlanders maken ook criminelen vaak gebruik van meerdere bankrekeningen bij meerdere banken. Tot nu toe kunnen ongebruikelijke transacties van klanten alleen binnen de administratie van één bank gevolgd worden. Als banken dit soort transacties met Transactie Monitoring Nederland (TMNL) kunnen delen, wordt monitoring en opsporing effectiever.

De meerwaarde van gezamenlijke monitoring zit onder andere in de transacties die bij een individuele bank niet als ongebruikelijk worden beoordeeld, maar in combinatie met transacties van de betrokken cliënt bij andere banken wel degelijk kunnen duiden op witwassen of terrorismefinanciering. De enige manier om dergelijke transacties en mogelijke netwerken te ontdekken, is door de monitoring samen te doen.
Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.