Ads Top

Belastingontwijking via Nederland flink afgenomen door maatregelen

Door de verschillende maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen tegen belastingontwijking is het geld dat vanuit Nederland naar landen met een laag belastingtarief stroomt, flink afgenomen.

De totale inkomensstroom naar deze landen is op basis van voorlopige cijfers met bijna 85 procent afgenomen van € 38,5 miljard in 2019 naar bijna 6 miljard dollar in 2021. Dit wordt veroorzaakt doordat de uitgaande geldstroom van renten en royalty’s naar landen met een laag belastingtarief is gedaald van 36,4 miljard in 2019 naar een voorlopig geschatte 1,5 miljard in 2021.

Per 2024 treedt de bronbelasting op dividenden in werking die deze stromen nog verder zal beperken. Dit staat in een brief van staatssecretaris Van Rij van Financiën die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. In die brief worden de effecten van de maatregelen gemonitord op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank. Het gaat om voorlopige cijfers, waarbij deels een voorspelling is gedaan op basis van gegevens uit het verleden.

Met de bronbelasting op renten en royalty’s worden betalingen naar landen die geen of te weinig belasting heffen sinds 2021 door Nederland belast. De maatregel geldt voor geldstromen naar landen met een winstbelastingtarief van minder dan 9 procent en landen die op de Europese lijst van non-coöperatieve landen staan. Ook kan de bronbelasting van toepassing zijn in misbruiksituaties, bijvoorbeeld wanneer de betalingen onzakelijk worden omgeleid. Vanaf 2024 gaat ook een bronbelasting op dividendstromen gelden.

Naast het monitoren van de geldstromen naar landen met een laag belastingtarief is ook gekeken naar de daadwerkelijke aangiftegegevens van de bronbelasting. In 2021 werd er nog 51 miljoen euro aan bronbelasting betaald, terwijl het kabinet geen opbrengsten had geraamd. Deze inkomensstromen zijn voor een deel te verklaren doordat bedrijven te laat waren met het aanpassen van hun structuur. Voor een ander deel zullen wellicht de administratieve kosten die gepaard gaan met een reorganisatie te groot zijn en zal de bronbelasting voor lief zijn genomen. Naar verwachting zullen deze stromen op den duur alsnog verdwijnen. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.