Ads Top

ACM vraagt reparatie wetgeving betaalrichtlijn

Binnen Europa is er een gelijk speelveld voor banken en betaalinstellingen. Daar draagt de Europese betaalrichtlijn PSD2 zorg voor. Maar de handhaving is in Nederland wettelijk niet helemaal goed geregeld. Daardoor is er een risico dat niet alle initiatieven tot hun recht komen waardoor er minder geconcurreerd wordt op prijs, kwaliteit en innovatie.”Die conclusie trekt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM heeft onderzoek gedaan naar de toegang tot een zakelijke bankrekening voor betaalinstellingen zoals fintechs en geldtransactiekantoren. De ACM kreeg signalen dat niet alle betaalinstellingen een bankrekening kunnen krijgen, terwijl ze die wel nodig hebben voor hun dienstverlening.

Sinds 2019 houdt ACM toezicht op een deel van de Europese betaaldienstrichtlijn PSD2. De bedoeling van deze Europese richtlijn is dat niet alleen banken maar ook andere EU bedrijven betaaldiensten kunnen aanbieden aan consumenten en bedrijven. Deze partijen worden ‘betaalinstellingen’ genoemd. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die innovatieve betaalapps ontwikkelen of geldtransfers naar het buitenland kunnen verzorgen.

Het komt nogal eens voot dat betaalinstellingen zoals geldtransactiekantoren moeilijk een zakelijke bankrekening kunnen krijgen. Of dat de bankrekening van de instelling door hun bank wordt opgezegd, soms na jarenlang klant te zijn geweest bij die bank.


Sommige banken kiezen ervoor om aan betaalinstellingen geen betaalrekening te geven of eisen dat deze een minimale omzet heeft.

Banken moeten elk verzoek van een EU betaalinstelling individueel beoordelen en daarbij redelijke, evenredige en niet-discriminerende criteria hanteren. Zo zijn financiële drempels voor startups niet altijd haalbaar en daarmee onredelijk. Als banken geen toegang tot een zakelijke betaalrekening verlenen dan moeten zij dit melden bij de ACM.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.