Ads Top

VEH: Woonlasten omhoog door Ozb en afvalheffing

 

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 3,4 procent meer onroerendezaakbelasting (Ozb), zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 345 gemeenten. Dat is flink meer dan een steekproef onder ruim 100 gemeenten in december liet zien. Toen was er nog sprake van een gematigde stijging van de Ozb met 2,1 procent.

Naast de forsere stijging van de Ozb gaat ook de afvalstoffenheffing met gemiddeld 4% procent omhoog. De rioolheffing stijgt met 1 procent nauwelijks. Door deze verhogingen betaalt een gemiddelde huiseigenaar met een meerpersoonshuishouden dit jaar 3 procent hogere woonlasten (25 euro) aan zijn gemeente.

Net als in vorige jaren zijn er ook nu weer grote uitschieters naar boven en beneden. In Landsmeer stijgt de Ozb met 31 procent het hardst (gemiddeld van € 365 naar € 478; een toename van € 114). Ook in Papendrecht en Hoorn gaat de Ozb dit jaar meer dan 25 procent omhoog.

Daarentegen valt de Ozb-aanslag in Weesp na de samenvoeging met Amsterdam liefst 40% lager uit (gemiddeld van € 270 naar € 160; een afname van € 110).

In totaal verhogen 21 van de 345 gemeenten de Ozb dit jaar met meer dan 10%. Nog eens 65 gemeenten verhogen deze belasting met meer dan 5%.

Huiseigenaren laten opdraaien voor tekorten in de jeugdzorg is voor de vereniging onverteerbaar.

Veel gemeenten geven aan dat de onroerendezaakbelasting voor hen de enige mogelijkheid is om tekorten bij de uitvoering van de Wmo- en jeugdzorg te dekken. Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord een bezuiniging aan op de jeugdzorg van 500 miljoen per jaar vanaf 2025. De Eerste Kamer wil dat dit wordt teruggedraaid.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.