Ads Top

Banken: nieuwe zorgen voor economie en huishoudens

Terwijl de Nederlandse economie de coronapandemie goed lijkt te hebben doorstaan, brengt de oorlog in Oekraïne nieuwe economische zorgen met zich mee, zo blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandsche Bank (DNB) dat vandaag is gepubliceerd.

Terugkijkend op afgelopen jaar is DNB positief over de stabiliteit van het bankensector. Het vertrouwen van het publiek hierin is op peil gebleven, ondanks de coronacrisis. Banken hebben de kredietverlening ondanks de beperkingen door corona vorig jaar op peil gehouden, zo blijkt uit de cijfers van DNB.

De Vereniging van Banken deelt de zorgen van De Nederlandsche Bank over de mogelijk aanhoudende inflatie. Als het leven voor veel huishoudens duurder blijft, moeten banken er rekening mee houden dat er op termijn problemen kunnen ontstaan met het terugbetalen van leningen. De compensatie door de overheid zal voor de inflatie naar verwachting slechts beperkt soelaas bieden. Bij hogere inflatie en kapitaalmarktrentes kan de hypotheekrente verder stijgen, waardoor huizenprijsstijging kan worden afgeremd.

Op termijn zou dat volgens DNB zelfs kunnen leiden tot dalende huizenprijzen, waarbij huizenbezitters 'onder water' kunnen komen te staan. Dit is met name een risico voor mensen die (al dan niet gedwongen) hun huis moeten verkopen. Mocht het zover komen dan zullen banken hun klanten helpen zich hier zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.