Ads Top

Hypotheekrentes schieten de lucht in

De rentes voor hypotheken zijn in de maand februari fors gestegen, zo blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De gemiddelde rente voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 20 jaar steeg bijvoorbeeld van 1,54 naar 2,02 procent in februari. Dat is omgerekend een stijging van bijna 32 procent.

Bij kortere rentevaste periodes waren de stijgingen zelfs nog groter. De gemiddelde rente bij een rentevaste periode van 5 jaar steeg het hardst. Dit rentetarief ging van 1,04 naar 1,53 procent. Een relatieve stijging van ongeveer 47 procent.

Niet alleen de grootbanken, maar ook de hypotheekverstrekkers die vaak de laagste hypotheekrente bieden, verhoogden hun rentes in februari. Zo ging de laagste hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG bij een rentevaste periode van 5 jaar in februari van 0,78 naar 1,16 procent. Voor 20 jaar vast steeg de laagste rente van 1,24 naar 1,79 procent.

De stijgende hypotheekrentes worden vooral veroorzaakt door de stijgende kapitaalmarktrentes. Banken baseren hun hypotheekrentes op die kapitaalmarkrentes. Voor de hypotheekrentes kijken banken vooral naar de rentes op staatsleningen. Die rentes zijn de afgelopen tijd flink gestegen en daar reageren de hypotheekverstrekkers nu dus op met hun hypotheekrentes.

De verwachting is dat de hypotheekrentes de komende tijd verder zullen stijgen. De hoge inflatie houdt voorlopig nog wel even aan. Daarnaast is het natuurlijk de vraag hoelang de oorlog in Oekraïne duurt, maar het ziet er vooralsnog niet naar uit dat dit snel voorbij is.
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.