Ads Top

'Te hoge WOZ-waarde dupeert voornamelijk senioren'

Bij het vaststellen van de WOZ-waarde zijn vooral oudere mensen de dupe van een te hoge inschatting. Dat zegt de Castelastenbond.

Nieuw verkochte woningen in een straat of wijk bepalen voor een groot gedeelte de daling of stijging van de WOZ-waarde. Juist deze recent opgeknapte woningen worden als voorbeeldwoning voor de bepaling van de WOZ-waarde van andere woningen in de wijk gebruikt. Dat betekent dat verouderde of slechter onderhouden huizen die voornamelijk door senioren worden bewoond te hoog worden ingeschat. Het zijn vooral ouderen die in deze woningen wonen.

De bond raadt senioren ook aan om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking: Ongeveer veertig procent van de bezwaren wordt gegrond verklaard. In het verleden is de WOZ-waarde van zo’n tienduizend huishoudens verlaagd. De gemiddelde leeftijd van de aanvragers is 58 jaar. Deze aanvragers maken de meeste kans om hun WOZ-beschikking succesvol aan te vechten.

Op de website Waarderingskamer kan men raadplegen hoe goed – of slecht – een specifieke gemeente is bij het opstellen van een WOZ-beschikking.

Het helpt als mensen bij het indienen van een bezwaar foto’s van hun woning toevoegen waarin de staat van de keuken of woonkamer te zien is. Die afbeeldingen kunnen als bewijs dienen en vergroten de succeskans.

De WOZ-waarde wordt te hoog ingeschat omdat er modelmatig wordt gemeten. Dat betekent dat gemeenten niet elke woning apart beoordelen, maar uitgaan van gemiddelden.

Niet alle woningen in een wijk of straat zijn eenvoudig te vergelijken. Vooral voor vrijstaande woningen is een vergelijking moeilijker te maken. Een ander probleem dat de kop opsteekt bij het modelmatig vaststellen van WOZ-waarden is dat er geen rekening wordt gehouden met specifieke woningkenmerken. De ene woning is volledig gerenoveerd terwijl de andere met veel achterstallig onderhoud te maken heeft.

Toch krijgen beide huizen dezelfde waardestijging toegewezen. Vaak wordt een woning als voorbeeld genomen en dient dit als blauwdruk. Huizen die bijvoorbeeld niet over uitbouw beschikken of met achterstallig onderhoud te maken hebben, worden net zo zwaar belast als gerenoveerde huizen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.