Ads Top

Nederland belangrijke geldpoort voor Russische investeringen

 

Om een Russische geldvlucht naar Nederland tegen te gaan, moeten we zogenoemde 'brievenbusfirma's' aanpakken, zegt de Tweede Kamer. Waarom is dit zo belangrijk?

Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, legt in een interview met het AD (6 maart 2022) uit waarom Nederland zo interessant is voor Russen om hun geld te stallen.

Brievenbusfirma's zijn firma's die alleen op papier bestaan en geen kantoor en geen werknemers hebben. Nederland is altijd al een populaire bestemming geweest voor wereldwijde geldstromen. Door miljarden dollars via Nederlandse brievenbusfirma's te laten vloeien, kunnen allerlei bedrijven ongestraft belasting ontwijken.

Naar schatting zijn er ongeveer 12.400 brievenbusfirma's in Nederland. De hoogleraar stelt dat het heel moeilijk is om de geldstromen door ons land te stoppen. Financiële instellingen hebben sinds enkele jaren enorme toezichtprogramma's opgezet witwassen en criminele geldstromen tegen te gaan.

Volgens het IMF, de OESO en zelfs de Russen is Nederland de op twee na grootste geldgateway voor Russische investeringen. Alleen Cyprus en Bermuda zijn populairdere bestemmingen voor Russische investeringen. Volgens de Russische Centrale Bank ging er in 2019 voor bijna 45,7 miljard dollar aan Russisch kapitaal en goederen naar ons land, waarvan 80 procent kan worden toegeschreven aan financiële activa. Kavelaars stelt dat dit kan duiden op een groot gebruik van brievenbusfirma's in Nederland. Het blijft echter moeilijk om precies in te schatten hoeveel gebruik is gemaakt van brievenbusfirma's, omdat niemand echt weet hoe deze regelingen zijn opgezet. Meestal zijn die constructies bewust zo opgezet dat niemand de bron en herkomst van de geldstroom kan achterhalen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.