Ads Top

VEB wil einde freestylende finfluencers

Beleggersverening VEB wil dat de minister een einde maakt aan de activiteiten van influencers die zonder vergunning financiële producten aanbieden. Het gevaar voor een ‘waterbed-effect’ is anders levensgroot.

De regering overweegt nu een gedeeltelijk verbod op reclame voor gokken, omdat dit financiële en verslavingsproblemen in de hand werkt.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) roept minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming op om ook finfluencers onder dit voorgenomen verbod te laten vallen. Het gaat hierbij om influencers die op sociale media als Facebook, YouTube en TikTok proberen aan te zetten tot beleggen.

Met beleggen heeft het volgens de VEB allemaal weinig te maken. Het gaat eerder om gokproducten die zijn omgekat tot beleggingen. Finfluencers verdienen als hun enthousiaste verhalen nieuwe klanten of meer handel oplevert voor de aanbieders. Daarover zijn ze zelden transparant, terwijl neutrale berichtgeving een zeldzaamheid is.

In de tussentijd houdt ook toezichthouder AFM finfluencers in de gaten. Eind vorig jaar organiseerde de toezichthouder een bijeenkomst om finfluencers op hun plichten te wijzen. Het valt te betwijfelen dat de boegbeelden van exotische beleggingsaanbiedingen vrijwillig zullen gaan denken in het belang van beleggers. Een verbod, waarover de VEB in gesprek wil met de minister, moet soelaas bieden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.