Ads Top

FinCEN-leaks tonen belang publiek-private samenwerking in strijd tegen witwassen

De zogenoemde FinCEN leaks, waarbij duizenden verdachte meldingen van banken aan de Amerikaanse antiwitwas-autoriteit zijn gelekt naar een consortium van onderzoeksjournalisten, tonen aan dat de strijd tegen witwassen alleen gewonnen kan worden als publieke en private partijen nauw samenwerken en hun inspanningen goed op elkaar afstemmen.

‘De urgentie daarvan is onverminderd groot’ stelt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ‘Het is zaak nu verder door te pakken.’

De NVB is daarom blij met de stappen die in Nederland zijn gezet en hoopt op een spoedige behandeling in de Tweede Kamer van de voorstellen uit het Plan van aanpak witwassen van ministers Hoekstra en Grapperhaus.

Nederlandse banken hebben tijdens en sinds de periode die wordt beschreven in de FinCEN-leaks veel geïnvesteerd om hun poortwachtersfunctie verder te versterken. Zo is de samenwerking met opsporingsdiensten en andere publieke partijen geïntensiveerd, zijn de processen voor het screenen van klanten verbeterd en is het monitoren van transacties aangescherpt.

Ook hebben 5 Nederlandse banken met de oprichting van Transactie Monitoring Nederland (TMNL) de eerste stappen gezet voor het gezamenlijk monitoren van transacties.

Banken willen witwaspraktijken op geen enkele manier faciliteren. De bestrijding van witwassen heeft dan ook hoge prioriteit. In Nederland houden zich bij banken op dit moment naar schatting 8000 medewerkers direct en fulltime bezig met de strijd tegen het witwassen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.