Ads Top

Alleen Rabo vergoedt schade door bankspoofing

Alleen Rabobank vergoedt schade door bankspoofing, terwijl klanten van ING en ABN AMRO daar zelf voor opdraaien, zo bleek zaterdag uit een eerste aflevering van VARA Kassa van het nieuwe seizoen.

Bij dit soort telefonische oplichting wordt de betaalopdracht door de klant zelf opgegeven en geautoriseerd. Er is volgens deze banken sprake van een geldig gegeven betaalopdracht.

Met gebruik van de zogeheten 'spoofing'-techniek konden criminelen de afgelopen maanden het telefoonnummer van ING Bank gebruiken om tientallen klanten te bellen en hen over te halen om geld naar een andere rekening over te maken. Zo konden in totaal miljoenen euro’s worden buitgemaakt.

De meeste slachtoffers lijken te vallen onder klanten van ING. Volgens Betaalvereniging Nederland zijn de meldingen bij de banken over deze ‘helpdeskfraude’ sinds april bijna vervijfvoudigd, van 60 meldingen in april naar zo’n 300 in juli.

Het probleem is dat via internetbellen bellers zelf het nummer kunnen kiezen dat de ontvanger op zijn telefoon te zien krijgt. Zo kan ook misbruik worden gemaakt van nummers van de fraudehelpdesk van banken. Criminelen achterhalen bankgegevens en telefoonnummers via phishing.

NLdigital, branchevereniging van de digitale sector, wil misbruik van belangrijke telefoonnummers door spoofing tegen wil gaan. De vereniging is in gesprek met de overheid, de politie, banken om samen te zoeken naar oplossingen.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.