Ads Top

'Arme landen verliezen €1.8 miljard per jaar door belastingparadijs NL'

Uit nieuw onderzoek van ActionAid blijkt dat ontwikkelingslanden per jaar 1.8 miljard euro mislopen als gevolg van belastingontwijking via brievenbusmaatschappijen in Nederland, bijna een verviervoudiging ten opzichte van de vorige schatting in 2013.

Deze belastinginkomsten zijn essentieel om goede publieke voorzieningen te kunnen organiseren en voor de weerbaarheid van landen om de coronacrisis het hoofd te bieden. De Nederlandse steun aan ontwikkelingslanden van 250 miljoen euro om de COVID-19 crisis aan te pakken valt in het niet vergeleken met de misgelopen belastinginkomsten.

ActionAid roept de Nederlandse regering dan ook op om het fiscaal beleid grondig te herzien, zodat ontwikkelingslanden niet langer zo sterk afhankelijk zijn van noodhulp uit het Westen maar zelf de coronacrisis te lijf kunnen gaan.

Nederland staat al jaren bekend als belangrijke spil in de wereldwijde belastingontwijking door het gunstige fiscale regime voor buitenlandse bedrijven en de 12.000 brievenbusmaatschappijen. De nieuwe berekening laat zien dat de schade die ontwikkelingslanden lopen door Nederland, veel groter is geworden. De sterke stijging in vergelijking met zeven jaar geleden is vooral toe te schrijven aan het feit dat investeringen in ontwikkelingslanden die via brievenbusfirma’s in Nederland worden gedaan, meer dan verdubbeld zijn. Daarnaast zijn de financiële stromen aan bedrijfswinsten die vanuit ontwikkelingslanden door Nederland vloeien ongeveer verviervoudigd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.